erőszak

2021.10.27. 17:00

Durva bántalmazás: nyílt orrcsonttörésig fajult egy közlekedési konfliktus Egerben

Az Egri Járási Ügyészség súlyos testi sértés, rongálás és könnyű testi sértés miatt emelt vádat egy 42 éves férfi ellen.

Heol

Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkoztatást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg a garázdaság vétségét követi el. Ez két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – tájékoztatta a Heolt dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

A szakember kiemelte: vannak olyan körülmények, amikor az ügyészség nem a vádemelés mellett dönt, hanem a bírósági utat elkerülő más intézkedést, így például feltételes ügyészi felfüggesztést alkalmaz. Ilyenkor az ügyészség határozattal felfüggesztheti az eljárást, ha a gyanúsított jövőbeni magatartására tekintettel az eljárás megszüntetése várható. Ennek feltétele, hogy az eljárás olyan bűncselekmény miatt legyen folyamatban, amelyre a törvény háromévi, különös méltánylást érdemlő esetben ötévi szabadságvesztésnél nem súlyosabb büntetés kiszabását rendeli, és a bűncselekmény jellegére, az elkövetés módjára és a gyanúsított személyére tekintettel a feltételes ügyészi felfüggesztéstől a gyanúsított magatartásának kedvező változása várható.

Arra is van példa, hogy a garázda jellegű magatartások, melyek súlyosabban büntetendő cselekmény megállapítására is alkalmasak, már nem garázdaságnak, hanem más bűncselekménynek minősülnek.

Az Egri Járási Ügyészség súlyos testi sértés bűntette, kisebb kárt okozó rongálás vétsége és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat az ellen a 42 éves férfi ellen, aki 2021. április 19-én a déli órában Egerben egy közlekedési konfliktust úgy rendezett le, hogy az autókkal történő megállás után a másik kocsi ajtaját – azt túlfeszítve – kinyitotta, majd kirángatta a sértettet a vezető ülésből, és őt ököllel többször arcon ütötte. A sértett barátja megpróbált társa védelmére kelni, azonban a vádlott őt is megütötte és ellökte úgy, hogy annak a fején lévő nagy értékű napszemüvege is összetört. A járműben a dühöngő vádlott több százezer forintos kárt okozott.

A bántalmazás során az egyik sértett nyílt orrcsonttörést szenvedett, még a védelmére kelt társa 8 napon belüli könnyű sérülésekkel úszta meg a támadást.

Az ügyészség vádiratában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt, továbbá arra is, hogy a bíróság kötelezze a vádlottat az okozott károk megtérítésére.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában