Bűnügyek

2021.10.21. 11:00

Életveszélyesen megkéselte lakótársát az ittas férfi egy Heves megyei idősek otthonában

Az Egri Törvényszék az 58 éves, súlyosan mozgáskorlátozott vádlottat a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 5 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Heol

Fotó: Shutterstock

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott és a hozzá hasonlóan mozgáskorlátozott sértett egy idősek és mozgásfogyatékosak otthonában lakótársak voltak. Italozó életmódjuk miatt gyakoriak voltak közöttük a konfliktusok. 2019. november havában egy este a vádlott és a sértett ittas állapotban összeszólalkozott. A szóváltás során a vádlott kerekes székével odagurult az ágyán ülő sértetthez és a nála lévő késsel „Megöllek!” felkiáltással több szúró mozdulatot tett a sértett mellkasa irányába – számolt be portálunknak Dr. Simon Ernő sk. fellebbviteli főügyész.

Közlése szerint, két szúrás a sértett bal oldali mellkasát érte, közülük egy áthatoló sérülés közvetlen életveszéllyel járt. A sértett hadonászni kezdett és sikerült kiütnie a kést támadója kezéből. A további dulakodásnak a sértett segélykiáltásaira a szobába érkező ápolók vetettek véget.

A vádlott idült alkoholizmushoz társuló, mérsékelt fokú szellemi leépülésben és személyiségzavarban szenved. Ebbéli állapota miatt beszámítási képessége a vádbeli cselekmény idején enyhe fokban korlátozott volt. A tárgyaláson beismerte a bűncselekmény elkövetését, a sértettől bocsánatot kért, aki elfogadta azt.

A vádhatóság az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője azonban a bűncselekmény minősítésének megváltoztatása érdekében és további enyhítésért fellebbezett. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az enyhítő körülmények ellenére a bűncselekmény jelentős tárgyi súlya miatt további enyhítés nem indokolt. A törvényszék a számos, a vádlott javára szóló körülményre tekintettel a büntetési tétel alsó határa – tíz év – helyett 5 évi szabadságvesztés büntetés kiszabását is elegendőnek tartotta, és enyhítő rendelkezés alkalmazásával szabta ki a büntetést, amelynek végrehajtását fegyház helyett börtönben határozta meg.

Figyelemmel arra, hogy a vádlott a védekezésre alig képes lakótársa halálát kívánva késével olyan súlyos sérülést okozott, amely az idejében alkalmazott műtéti beavatkozás nélkül nagy valószínűséggel a halálához vezetett volna, a törvényszék által kiszabott büntetés tettarányos, amely a büntetési céloknak megfelel.

A nem jogerős ítélet ellen bejelentett fellebbezésekről a Debreceni Ítélőtábla határoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában