közlekedés

2021.10.02. 08:24

Figyelmetlenség okozta a Heves megyei vasúti sorompók letörését

Pénzbüntetés kiszabására számíthatnak azok a férfiak, akik szűkebb hazánkban figyelmetlenül közlekedtek, majd megrongálták a vasúti átjárókat.

Sz. Z.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– A múlt héten az Érj haza biztonságban! vasútbiztonsági kampány keretében a MÁV és a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság nyilatkozatában elhangzott, hogy idén nőtt a vasúti átjárókban történt balesetek száma. Az Egri Járási Ügyészség is újabb ilyen ügyekben emelt vádat – tudatta a Heves Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivő ügyésze.

Dr. Gubala Ádám Miklós hozzáfűzte: sokszor a közúti járművek vezetői figyelmetlenül közelítik meg a vasúti átkelőket. Nem tudnak megállni a teljes vagy félsorompó lezárt csapórúdja előtt. Azt letörik, s áthajtanak az átjárón. Ezzel a vasúti üzemi berendezést megrongálják, mások életét és testi épségét veszélyeztetik.

Közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség elkövetésével vádol az Egri Járási Ügyészség egy miskolci férfit, aki áprilisban járművén a Füzesabony–Maklár állomásközben a biztosított vasúti átjáró irányába haladt. Épp tüsszentenie kellett, így nem észlelte, hogy zárva van a félsorompó, s a fényjelző készülék piros jelzést ad. Lassított ugyan, mégis letörte a biztosító berendezést.

Másik vádirat szerint tavaly október 22-én egy idős férfi Egerben, a Sas utcában a vasúti kereszteződést nem az előírt fokozott óvatossággal közelítette meg, nem látta, hogy a sorompót lezárták, s piros jelzés érvényes. Nekiment annak, ami emiatt letört.

– A megye központi járási ügyészsége mindkét büntetőeljárás során azt indítványozta, hogy a bíróság büntetővégzésben – tárgyalás mellőzésével – pénzbüntetést szabjon ki az egyébként büntetlen előéletű, de figyelmetlenül közlekedő vádlottakkal szemben – ismertette a hivatalos vádiratnak ezen részét dr. Gubala Ádám Miklós.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában