baleset

2021.11.14. 10:17

Tragédia: fáradtság okozta az M3-ason történt halálos balesetet

Autó ütközött össze egy tehergépkocsival szerdán, az M3-as autópályán, Mezőkövesd közelében. Most a rendőrség a baleset megrázó körülményeire hívja fel a figyelmet.

Heol

Fotó: police.hu

A héten ismét halálos áldozatot követelt a fáradtság – hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága közösségi oldalán. Mint arról korábban a Heol is beszámolt, szerdán reggel egy középkorú férfi vezette személygépkocsiját az M3 autópályán, s hátulról nekiütközött az előtte haladó járműszerelvénynek. A baleset következtében utasa olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.

Mint megtudtuk: az előzetes adatok szerint a sofőr nagy valószínűséggel elaludt a volán mögött. A rendőrség beszámolója szerint ez a tragédia is azt igazolja, hogy a fáradtság egyike a legfőbb közlekedési kockázatoknak, a közút „csendes gyilkosainak”, mely valós veszélyét sajnos sokan nem fogják fel, és csak legyintenek rá, mondván, hogy eddig sem volt ebből baj, és ezután sem lesz.

– Pedig ez nagyon nem így van! Megtörtént konkrét esetek százai bizonyítják, hogy a fáradtságot és az álmosságot a közúti közlekedésben „halálosan” komolyan kell venni – írják. – Ezért azt javasoljuk, hogy ha hosszabb útra indulsz, és vezetés közben érzed, hogy fáradsz, illetve álmosság tör rád, akkor ne kockáztass: állj félre egy biztonságos helyen egy rövid pihenésre, szundikálásra, majd igyál meg egy csésze jó erős kávét, aztán folytathatod tovább az utadat. Ha ezt teszed, jelentősen növelheted az éberségedet – de csak egy ideig! Hiszen a kávé sem csodaszer, és a koffein serkentő hatásáról megállapították, hogy általában mindössze 30 percig (jó esetben 60 percig) tart.

És mennyi ideig tartson az előbb említett rövid szundikálás? A Loughborough Egyetem Alváskutató Központja – mely az Egyesült Királyság vezető alváskutató intézményének számít – egy kutatásában a pihenőidő minimumának a megállapítására is kitért. Eszerint egy fáradt sofőrnek legalább 4 percig kell pihennie, hogy vezetésre képes állapotban maradjon, az elvárható optimális idő a 15 perc. Ugyanakkor ha valaki 20 percet, vagy annál is többet pihen, akkor a kedvező hatás, a biztonságos vezetés képessége tovább növekszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában