Tűzesetek

2021.12.12. 19:59

Idén már közel 300-szor csaptak fel a lángok házakban, lakásokban Heves megyében

A vizsgálatok alapján a lakástüzek legjellemzőbb oka a nyílt láng: például gyertya, mécses felelőtlen használata, elektromos rendszerek túlterhelése, eszközök meghibásodása, sütés-főzés.

Eger, Vallon utcai lakástűz idén márciusban

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Nemes Robert

Ahogy arról korábban beszámoltunk: tűz ütött ki egy családi házban Kerecsenden a Fő utcában szombaton, kora reggel. Lángok csaptak ki az egyik szobából.

 

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint az esethez az egri és a füzesabonyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral fojtották el a lángokat. A tűzoltóknak a tetőszerkezetet is meg kellett bontani, hogy a tűz tetőre átterjedését megakadályozzák. A ház tűzzel érintett szobája szinte teljesen kiégett. Az eset során szerencsére nem sérült meg senki.

Mint megtudtuk: Heves megyében 2021-ben már közel háromszáz alkalommal csaptak fel a lángok házakban, lakásokban vagy azok melléképületeiben, ami azt jelenti, hogy majdnem minden nap volt egy lakástűz. Idén megyénkben tizenhárman szenvedtek égési sérüléseket vagy füstmérgezést.

 

Megfigyelhető, hogy a fűtési szezonban megemelkedik a lakóingatlanban keletkezett tűzesetek száma. Ilyenkor a hideg miatt is többet vagyunk otthon, fűtünk, főzünk, világítunk, több elektromos eszközt használunk és a szabadidőnk nagy részét is lakhelyünkön töltjük.

A kigyulladt kerecsendi ház 
Forrás: Fibecz Zoltán tű.törm. / HMKI

A tűzoltók felhívják a figyelmet: annak érdekében, hogy ne történjen nagyobb baj, érdemes füstérzékelőt telepíteni otthonokba. A legbiztonságosabb, ha minden szobában van egy, de ha a nappaliban elhelyezünk egyet, már tettünk a biztonságunkért. A füstérzékelő a tűz keletkezésének elején jelez, amikor még van idő cselekedni. Minél hamarabb tudomást szerzünk a tűzről, annál gyorsabban tudjuk értesíteni a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon és annál több értéket tudnak megmenteni.

 

Megtudtuk azt is, hogy a vizsgálatok alapján a lakástüzek legjellemzőbb okai a nyílt láng, például gyertya, mécses felelőtlen használata, elektromos rendszerek túlterhelése, eszközök meghibásodása, fűtő berendezések meghibásodása, sütés-főzés. Javasolt minden háztartásban egy hordozható tűzoltó készüléket elhelyezni. Tűz esetén, ha saját testi épségünket nem kockáztatjuk, egy 2 kilogrammos ABC porral oltó, vagy 2 literes habbal oltó segítséget nyújthat, hogy a kisebb tüzet a kezdeti állapotában el tudjuk oltani, megakadályozva ezzel a gyors továbbterjedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában