Ügyészség

2021.12.16. 13:53

Orvhalászok ellen emeltek vádat Hevesen

Gereblyéző horgászmódszerrel összesen 23 halat fogtak ki.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az orvhalászat nem csupán tilalmazott magatartás, hanem két évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény, melyet a Büntető Törvénykönyv – az orrvadászathoz hasonlóan – a környezet és a természet elleni bűncselekmények körében rendel büntetni - tájékoztatta portálunkat csütörtökön dr. Konkoly Thege László ügyészségi sajtószóvivő.

Mint közölte, a Hevesi Járási Ügyészség a napokban három tiszabői lakossal szemben emelt vádat orvhalászat vétsége miatt, amit hármójuk tettesként, egyikük pedig bűnsegédként követett el.

A vádirati tényállás szerint a férfiak idén november 14-én délután Pély külterületén, a Tisza folyó jobb partján a Patkós holtágnál a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényben kifejezetten tiltott módon, úgynevezett gereblyéző horgászmódszerrel összesen 23, 37,09 kilogram súlyú különféle fajtájú halat fogtak ki a folyóból. Hárman a szerelékeket kezelték egy csónakban, negyedik – fiatalabb – társuk pedig a partról figyelt azért, hogy a többiek zavartalanul folytathassák a tevékenységüket. A kifogott halakat az orvhalászok már a zsákjaikba pakolták amikor a rendőrjárőr tetten érte őket.

A járási ügyészség a vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy a megkívánt feltételek fennállása esetén a bíróság az előkészítő ülésén az I. rendű, büntetett előéletű terhelttel szemben 90 nap elzárást szabjon ki, míg a többiek esetében jóvátételi munka intézkedést alkalmazzon, és kobozza el az orvhalászathoz használt eszközeiket is.

Címkék#Bűnügyek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában