Bűnügyek

2021.12.04. 07:51

Több mint 6 milliót csalt ki egy idős bácsitól a két telefonos csaló

A Hatvani Rendőrkapitányság csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást egy idős férfi feljelentése alapján.

Heol

A 76 éves férfi elmondta, hogy december 2-án mobiltelefonján felhívta egy vezetékes számról egy határozott, megnyerő modorú férfi, aki tájékoztatta, hogy gyanús tranzakciókat észleltek számláján, ezért módosítania szükséges az internetbankjának hozzáférési adatait.

Az idős férfi tudatta vele, hogy nem annak a banknak az ügyfele, amelyik nevében bemutatkozott a telefonáló. Ettől sem jött zavarba hívója, hanem közölte, hogy akkor átkapcsolja másik kollégájához. Ekkor egy újabb férfihang vette át a beszélgetést és rávette a férfit, hogy egy általa megadott programot telepítve teljes hozzáférést adjon saját számítógépéhez, amelyen a banki bejelentkezési adatai is el voltak mentve – számolt be portálunknak Soltész Bálint rendőségi sajtószóvivő.

Az ismeretlenek így hozzáférve a sértett bankszámlájához, arról leemeltek több mint hat millió forintot. Az idős férfi ezt észlelve felhívta bankja valódi ügyfélszolgálatát, ahol természetesen nem tudtak „kollégáik” tevékenységéről.

Szintén a napokban egy idős egri asszony kapott egy telefonhívást, és azt mondta ismeretlen hívója, hogy fia külföldön balesetet okozott, azonban eltekintenek a feljelentéstől, ha átutal nekik közel egy millió forintot. A 82 éves asszony egy kis türelmet kért és felhívta fiát, aki közölte, hogy nem volt balesete, így édesanyja nem vált a csalók áldozatává.

Az esetek kapcsán a hatóságok felhívják a figyelmet, hogy semmilyen körülmények között ne adjuk meg személyes adatainkat ismeretlen telefonálóknak, nem ismert programok telepítését is mellőzzük, továbbá minden esetben az ismert ügyfélszolgálati szám és nem a bejövő hívás telefonszámának visszahívásával ellenőrizzük, hogy valóban a megnevezett szolgáltató munkatársával beszélünk!

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában