Számadás

2022.01.01. 19:25

Áldozatokkal jár együtt az önkéntes szolgálat, derült ki a Heves megyei polgárőrök évértékelőjén

A polgárőrök a megye településeinek immár nyolcvan százalékában tevékenykednek a lakosság biztonsága érdekében – hangzott el az év végi értékelésen.

Szilvás István

Dr. Túrós András elnöki jutalomban részesítette a Horváth család polgárőr tagjait

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Szilvás István

A megye polgárőrei különösebb melldöngetés nélkül, nagyszerűen végzik a munkájukat, s erre büszkék lehetnek – értékelte tevékenységüket dr. Túrós András azon a Hevesen megtartott ünnepségen, amelyen a példamutatóan szolgáló önkéntesek helytállását ismerték el. 

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke – Sveiczer Sándor polgármester köszöntőjét követően – elmondta: a harminc éve alakult szervezet példaértékű munkát végez a közösség védelme és biztonsága érdekében. Kitért arra, hogy a koronavírus-járvány ellenére stabil a létszámuk, sőt az országban az idén 2700 személlyel gyarapodott a közösség, melynek tevékenységét komoly erkölcsi, rendészeti és anyagi háttér segíti. A kormány például 200 millió forinttal emeli meg a polgárőrség támogatását, ez az összeg így jövőre egymilliárd 250 ezer forint lesz. 

Dr. Túrós András elnöki jutalomban részesítette a Horváth család polgárőr tagjait 

Forrás: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

– Ami pedig a Heves megyeieket illeti: három területen értek el figyelemre méltó eredményt – jelentette ki az eseményen dr. Túrós András. – Az országos átlagot tekintve a települések 60–65 százalékában működik polgárőrség, Hevesben viszont a városok és falvak nyolcvan százalékában vannak jelen. Jövőre azt az országos célt tűztük ki, hogy minden településen számíthassanak ránk a lakók. Ugyancsak említésre méltó, hogy a megye lakosságának egy százaléka vállalja az önkéntes szolgálatot, amire a bel- és külterületeken járőröző kollégáink az idén 230 ezer órát áldoztak a szabad idejükből. Ezzel járultak hozzá ahhoz, hogy a megyében jónak ítélhető a közbiztonság. Végül egy sikeres kezdeményezésről is szólok, ez pedig a határon túli egyesületekkel való kapcsolattartás. A megyei szövetség javaslatára jött létre az az együttműködés, amelynek révén értékes szakmai támogatást nyújtanak az Erdélyben működő társszervezeteknek – zárta értékelését az országos szövetség elnöke. 

A továbbiakban dr. Juhász Attila Simon, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Czinege László r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője mondott köszönetet a szűkebb hazánkban tevékenykedő polgárőröknek, illetve az ehhez megfelelő hátteret biztosító hozzátartozóknak, akik elfogadták, hogy a szolgálat gyakorta a családtagjaik távollétével jár. 

Czinege László dandártábornok (jobbra) főkapitányi elismerését fejezte ki Pásztor Zoltánnak

Forrás: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

– Minden küzdelem áldozat – idézte Müller Péter szavait Czinege László, aki hozzátette: küzdeni csak akkor lehet, ha van miért, s küzdeni csak azért a célért érdemes, aminek az értékét előre látjuk. S nekünk vannak közös céljaink – utalt a rendőrség és a polgárőrség eredményes együttműködésére a megyei főkapitány, aki beszédében megjegyezte: „mindig vannak ellendrukkerek, akiknek azt ajánljuk, hogy menjenek ki az utcára és tegyék azt, amit mi teszünk…” 

Az évzáró esemény további részében kitüntetések és elismerések átadására került sor. Czinege László r. dandártábornok főkapitányi elismerésben részesítette Pásztor Zoltánt, a Lőrinci Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület elnökét és Dér Ferencet, az Abasári Polgárőrség tagját. 

Dr. Túrós András az OPSZ elismeréseként a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával tüntette ki Marsi Zoltán r. alezredest, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetőjét és Nagy Lajost, a Kiskörei Polgárőr Egyesület elnökét. A kitüntetés ezüst fokozatát érdemelte ki Forgó Tibor r. törzszászlós, recski körzeti megbízott, Fügedi Anita, a Zagyvaszántói Polgárőr Egyesület, illetve Antal Ábel, a Községi Polgárőrség Karácsond tagja. A kitüntetés bronz fokozatát Barkóczi Lilla, a Szajlai Polgárőr Egyesület, Nagy Dominik, a Füzesabonyi Polgárőr Egyesület, valamint Bacsó István, Heves Város Polgárőr Egyesület tagja érdemelte ki. 

A Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Völgyi Ferenc a Heves Megye Közbiztonságáért emlékplakettet adományozta Tuza Ferencnek, az Egerszóláti Polgárőr Közhasznú Egyesület elnökének. A Polgárőrbarát polgármester emlékplakettet pedig Sveiczer Sándor, Heves város vezetője vehette át. Emlékplakettel ismerték el Sipeki Károlyné (Verpelét), Czaun Ferencné (Szilvásvárad), Egyedi Károly (Sirok), Bonta Attila Bonifác (Nagyréde), Nagy Géza (Mezőtárkány), Nosza László (Hort) és Lólé Richárd (Erdőtelek) kiemelkedő polgárőri tevékenységét. 

A gyerekek is követik polgárőr szüleiket

Dr. Túrós András, a polgárőr-szövetség munkájának hazai irányítója az évértékelő rendezvényen a polgárőrmozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként külön is országos elnöki jutalomban és ajándékban részesítette Horváth Csabát, a Horti Polgárőr Egyesület tagját és a feleségét, Fülöp Erika Mariannát, valamint négy gyermeküket, Jácint Csabát, Bence Oszkárt, Szilárdot és Barbarát is. A családban a két legfiatalabb gyermek kivételével ugyanis valamennyien polgárőrként teljesítenek szolgálatot a településükön. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában