Vádemelések

2022.01.20. 11:33

Egyik esetben sem tartott sokáig az ittas furikázás, hamar elkapták őket a hevesi rendőrök

Hiába veszélyes és büntetendő alkoholos állapotban volán mögé ülni, sokan mégis megteszik.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségét alapesetben maximálisan két évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény. Az ilyen ügyekben az ügyészség által leggyakrabban indítványozott szankció a pénzbüntetés, mely a napi tétel számának és az egy napi tétel összegének a szorzata. A pénzbüntetést a bíróság szabja ki, melynek során nagy szerepet kapnak az elkövető vagyoni, jövedelmi, személyi viszonyai és az életvitele, ugyanis ez az alapja az egy napi tétel összegének, aminek határait a Büntető Törvénykönyv 1.000 és 500 ezer forint között szabja meg – tájékoztatta a Heolt Dr. Gubala Ádám Miklós, helyettes sajtószóvivő ügyész.

 

Az alábbi ügyekben az Egri Járási Ügyészség pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a járásbírósághoz nemrég benyújtott vádirataiban.

 

Ezek egyikében azzal vádol egy 48 éves nőt, hogy 2021. október 31-én hajnalban Makláron vezetett ittasan. A vádlott összesen kb. 1 km-t tett meg és a rendőrök máris intézkedés alá vonták, melynek során megállapították, hogy a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott.

 

Az ügyészség másik vádirata szerint egy 31 éves férfi 2021 nyarán, egy délelőtti órán, Egerszalókon úgy ült a volán mögé, hogy még ittas volt az előző éjszaka folyamán elfogyasztott nagy mennyiségű szeszes italt miatt. A vádlott az általa vezetett gépkocsival az úton meg akart fordulni, a hátramenet végrehajtása közben azonban nekiütközött az út szélén álló másik autónak. A balesetben személyi sérülés szerencsére nem történt.

 

A központi járási ügyészség emelt vádat az ellen a felsőtárkányi férfi ellen, aki 2021 októberében lakóhelyén ült ittasan a volán mögé. A rendőrök őt is rövid távú - kb. 2 km - vezetés után vonták intézkedés alá, majd állították elő.

 

Az Egri Járási Ügyészség nyújtott be vádiratot az ellen a 29 éves férfi ellen, aki 2021 őszén, Egerben, az Egri úton közlekedett úgy az autójával, hogy nem sokkal korábban alkoholt fogyasztott.

 

Végezetül az ügyészség amiatt nyújtott be vádiratot egy egri férfi ellen, mert ő 2021. október 16-án az esti órákban Egerben, a Mátyás király úton vezette ittasan a járművét, de a rendőrök megállították és megszondázták, ami azonnal fényt derített a bűncselekmény elkövetésére.

 

Az ügyészség a vádiratok mindegyikében indítványozta azt is, hogy a bíróság tiltsa el az ittas vezetőket a közúti járművezetéstől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában