Zsaru Magazin

2022.01.13. 20:00

Gyertyák helyett kábítószer díszítette a szülinapi tortát az egri buliban

Fiatalság bolondság – tartja az idősebb korosztály. De egy drogos torta a szülinapra egyáltalán nem poén, hanem bűn, amit a paragrafusok súlyosan mérnek. Még 2019. január 18-án történt, hogy egy aggódó bejelentő jelezte az egri zsaruknak, hogy úgy sejti, az esti házibuliban drogot terveznek fogyasztani az ünneplő fiatalok.

Nagy Zoltán százados, az Egri Rendőrkapitányság kiemelt fővizsgálója

Forrás: Fülöp Máté/rendőrség

A Zsaru Magazin a Facebook-oldalán számolt be a két évvel ezelőtt történtekről és a fejleményekről.

– A születésnapi parti kezdetéig néhány óránk volt hátra – kezdte Nagy Zoltán százados, az Egri Rendőrkapitányság kiemelt fővizsgálója.

Az adatgyűjtés során kiderítették, hogy egy 17 éves fiút fognak megünnepelni egy társasházban.

– Aznap este aztán tíz fiút és egy lányt igazoltattunk a lakásban – magyarázta a százados. – Meglepetés az volt mindenkinek, csak nem a hagyományos értelemben. A kutatás eredményt hozott, ecstasy tablettákat és 27,4 gramm zöld, illetve barna növényi törmeléket találtunk a fiataloknál. A szórakozó társaság tagjait előállítottuk, és nyolcuknál pozitív lett a kábítószergyorsteszt eredménye. A fogyasztókból heten fiatalkorúak voltak, egyikük pedig már betöltötte a 18-at. Az ünnepséget azzal akarták különlegessé tenni, hogy a szülinapi tortán a gyertyákat tabletták helyettesítették.

A nyomozás egyértelművé tette, hogy az anyagot egy16 éves fiú szállította, de nem csak nekik. Ismeretségi köréből további 34 lehetséges fogyasztó került a zsaruk látókörébe, és 14-ükről – köztük négy fiatalkorúról – bizonyosodott be, hogy kábítószert fogyasztottak.

 

Kábítószeres cigaretta is előkerült

A főként érettségi előtt álló szerhasználók jellemzően Egerben vagy a szomszédos falvakban laktak. Az anyagot szállító gimnazista ellen kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytattak eljárást. Különösebb oka nem volt a drogbizniszre, hiszen átlagos családban nevelkedve szülei oltalma alatt állt, az üzletre csak zsebpénzként tekintett. A kábítószer adagjáért 2500-3000 forintot kért kortársaitól. Az ügyet az egri zsaruk közel 1000 oldalnyi iratanyaggal és 3 millió forint bűnügyi költséggel nyilvánították befejezettnek. A fiút két év szabadságvesztésre ítélte jogerősen a bíróság, melynek végrehajtását három évre felfüggesztette. Kuncsaftjai ellen kábítószer birtoklása miatt nyomoztak.

Az ünnepelt fiút szintén kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 1 év 6 hónap – végrehajtásában 2 év 6 hónapra felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélték, mivel több alkalommal adott barátnőjének is drogot.

Esetükben elterelésre kerül sor, melynek sikere függvényében az ügyész megszünteti az eljárást ellenük. A kiskorú kereskedő lekapcsolásával azonban nem érték be a zsaruk. Az ügy egy részét annak nagysága, illetve az érintettek személyi köre miatt átadták vizsgálatra Heves megyei kollégáiknak, hogy a beszerzési forrást is felderítsék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában