Ítélet idő

2022.01.31. 20:00

Homokvihar is tombolt Hatvannál, a heves szél komoly károkat okozott a gazdáknak is (fotók és videó)

Szinte az egész országot letarolta a vasárnapi szélvihar, ami Heves megyét se kímélte. Folyamatosan érkeznek a károkról a beszámolók.

Kiss Balázs Levente

Fóliasátrakat is megrongált a heves szél

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mezőtárkányban kerítéseket, tetőket rongált meg a szél, a művelődési ház tetejéről 16 méter profillemezt szakított le. Itt a kézműves bolt udvarán lévő fenyő a villanyvezetékre zuhant, ezért több óráig áramkimaradás volt a település egyes részein. Petőfibányán szintén a közvilágítás szűnt meg a település több utcájában.

A szél erejét jól jellemezte, hogy a fővárosi János-hegyen mért orkán-szerű, óránként 127 kilométeres rekord mellett Kékestetőn csaknem 110 kilométeres széllökéseket mértek. A szél hatására az M3-as autópálya hatvani szakaszának térségében porvihar alakult ki, ami lelassította a közlekedést.

Jelentős károkat szenvedtek a mezőgazdasági termelők is a szélvihar miatt. Kápolna és Erdőtelek térségében közel egy tucat, ötezer négyzetméternyi területű fóliasátrat semmisített meg gyakran a vázszerkezettel együtt a vihar. Gábri Gábor őstermelő arról számolt be, hogy első becslések alapján két és fél millió forintos kára keletkezett. A fóliasátrak alá dinnye kerülne márciusban, így igyekezniük kell a helyreállítással, ami a költségek jelentős emelkedését jelenti, hiszen ország szerte komoly károkat szenvedtek a fóliás gazdák.

 

Mint megírtuk a katasztrófavédelem  tájékoztatása szerint, a bejelentések jelentős részét a vasárnapi viharos szél okozta káresemények tették ki, kidőlt fák, letörött ágak, megrongálódott épületek miatt kérték a tűzoltók segítségét. Vasárnap délelőtt 9 óra után érkezett az első bejelentés,  ezt követően néhány percenkét érkeztek az újabb segélyhívások a megye minden részéből, településekről, a letört ágak, kidőlt fák által elzárt utakról. A hivatásos, az önkormányzati, és az önkéntes tűzoltóegységek éjszakába nyúlóan dolgoztak a káresemények felszámolásán.

 

Lőrinciben is akadt dolguk az egyenruhásoknak.

 

– A nagy viharban Lőrinciben is volt dolguk a tűzoltóknak, mi pedig segítettük a munkájukat a rendőrséggel közösen. Egy családi ház tetőszerkezetén tűz keletkezett, egy lakatlan ház, és egy mellék épület tetejét leszakította a szél.  Valamint több helyen a jelzőtáblák és a közvilágítás is megrongálódott. Jeleztük az illetékes helyen, azt a tájékoztatást kaptuk, hogy folyamatban van ezen károk helyreállítása – fogalmazott a Lőrinci Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület Facebook-posztban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában