Elmaradás

2022.01.21. 09:08

Komoly büntetésre számíthat az az egri presszó tulajdonosa, mert nem fizette a zenék után a jogdíjat

A szerzői jogok megsértésével csaknem egymillió forintos vagyoni hátrányt okozott az a 31 éves nő, akivel szemben ezért az Egri Járási Ügyészség nemrégiben vádat emelt.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A vádirat szerint a terhelt 2016 nyarától 2021 februárjáig üzemeltetett egy presszót Eger belvárosában, melyben ez idő alatt folyamatos volt a zeneszolgáltatás. Ennek során a vádlott a mások által komponált legkülönbözőbb zeneműveket úgy tárta a nyilvánosság elé, hogy ezért nem fizetett jogdíjat sem a szerzőknek, sem a törvényben meghatározott közös jogkezelő szervezetnek – tájékoztatta a Heolt dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

 

Tette mindezt a szerzői jogról szóló törvény egyes rendelkezéseinek megsértésével, melyek előírják, hogy a zeneszerzők és a szövegírók képviseletében a már nyilvánosságra hozott zenemű nyilvános előadásának engedélyezésére és az ennek fejében fizetendő jogdíj mértékére a felhasználóval egy közös jogkezelő szervezet – Magyarországon az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület – köt szerződést, amely szervezet a felhasználást a helyszínen ellenőrizheti is. Ha a felhasználó nem tesz eleget a zeneszolgáltatásra vonatkozó bejelentési kötelezettségének és ennek következtében a közös jogkezelő szervezet csak az ellenőrzés során szerez tudomást a felhasználásról, az Artisjus számára az egyébként járó jogdíjon felül költségátalányt is fizetni kell.

 

Minderre figyelemmel a vádirat azt tartalmazza, hogy a vádlott a vádbeli időszakban összesen 908.110 Ft összegben nem tett eleget a díjfizetési kötelezettségének.

 

Az ügyészség ezért szerzői joghoz kapcsolódó jogok nagyobb vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntettével vádolja a vendéglátóhely tulajdonosát, akivel szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a bíróságra benyújtott vádiratában. A nőnek a büntetésen kívül természetesen meg kell fizetnie az elmaradt díjakat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában