Balesetek

2022.01.18. 14:00

Megsokasodtak a tragikus balesetek Heves megye útjain 2021-ben

Tízzel kevesebb közúti közlekedési baleset, öttel több halálos tragédia következett be tavaly megyénkben 2020-hoz képest. Az előző esztendő január elseje és november 30-a közötti ­statisztikai mutatókat a Hírlap ­kérésére Meggyesfalvi Tamás r. alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának a vezetője elemezte.

Szalay Zoltán

A fotón látható baleset Egerben, a Szalaparton történt tavaly november 18-án Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotó: Ládi László

Az elmúlt esztendő január 1. és november 30. közötti időszakának nyilvántartásba vett adatai arról tanúskodnak, hogy szűkebb hazánk közútjain 460 olyan baleset történt, amelyekben megsebesültek a forgalomban résztvevők. 

 

A súlyos sérültek száma 11-gyel több a 2020-asnál 

 

– Ez a szám éppen 2,1 százalékkal kevesebb, mint amennyi 2020-ban volt, amikor 470 nem kívánt esemény következett be – közölte Meggyesfalvi Tamás. – Nyolc százalékkal, vagyis 137-ről 148-ra nőtt a súlyos, viszont 8,1 százalékkal mérséklődött 321-ről 295-re a könnyű sérüléssel járt esetek aránya. A vizsgált időszakban összességében 656 ember sebesült meg útjainkon. 

 

Egyáltalán nem jó hír, hogy a tavalyelőttihez viszonyítva öttel több, vagyis 12 helyett 17 halálos balesetnél kellett helyszínelniük a közlekedésrendészet munkatársainak Heves megyében. Sajnos, az elhunytak száma is több volt a 2020-ban regisztrálthoz képest, azaz az akkori 13 után tavaly húsz halottja volt a karamboloknak, gázolásoknak, kicsúszásoknak. 

 

Kevesebb ittas járművezető okozott balesetet 

 

Fontos mérőszám, hogy 49-ről 40-re csökkent azoknak az ügyeknek a mennyisége, amikor olyasvalaki idézte elő az ütközést, gázolást, aki szeszes itallal öblögette a torkát, mielőtt volán mögé ült. Így végül is minden tizenegy és feledik sérüléses baleset okozója ittas járművezető volt. Mégpedig huszonnégy eset személyautó, kettő tehergépkocsi sofőrje, hat segédmotor-kerékpáros, négy biciklis, három gyalogos, egy pedig motorkerékpáros rovására írható. Ez a szám még így is magas ahhoz képest, hogy nulla tolerancia van a szabályozásban a mámoros sofőrökkel szemben. 

 

Sok közlekedő nem adja meg az elsőbbséget 

 

– A közúti közlekedési baleseti okok dominanciájában lényeges változás nem történt – folytatta ismertetőjét a rendőr alezredes. – Az előző esztendőben is, akárcsak a korábbi években, a sebesség helytelen megválasztása, azaz a gyorshajtás áll a képzeletbeli dobogó felső fokán, 214 alkalommal. A második legjellemzőbb baleseti ok 98 balesetnél az elsőbbségi szabályok be nem tartása volt. Jelentős számú közúti közlekedési nem kívánt esemény történt – harminc ügyben – a kanyarodási szabályok megszegése, a követési távolság be nem tartása (28 eset), az előzési szabályok figyelmen kívül hagyása (19 alkalom) és a gyalogos szabályok megszegése (13 eset) miatt. 

 

A jegyzőkönyvekben foglaltak szerint előfordult kilencszer, hogy elaludt a járművezető, továbbá a közlekedő akadályozta az egyenesen haladó járművet. Feljegyeztek még a balesetet kiváltó okok között műszaki hibát, rosszullétet, szabálytalan hátramenetet, tilos jelzésen való áthaladást, szabálytalan megfordulást, sávváltást és -kikerülést, az úttest baloldalának szabálytalan igénybevételét, valamint figyelmetlen vezetést is. 

 

– A vizsgált időszakban az előzési, elsőbbségi és gyalogos szabályok megszegése és a figyelmetlenség miatt bekövetkezett esetek száma mutat emelkedést a megelőző év azonos időszakához képest, míg a többi ok esetében csökkenés tapasztalható – fűzte hozzá a szakember. 

 

Személykocsik vezetői idézik elő a legtöbb esetet 

 

A mutatók vizsgálatából az is kiderül, hogy a legtöbb közúti közlekedési baleset továbbra is a személygépkocsival hajtók szabályszegése miatt következett be (331 eset). Az autósok mellett a motorosok (45 eset), a kerékpárosok (21 eset), a mopedesek (20), a teherautósok (19 eset), a gyalogosok (13 eset), az autóbusz-vezetők (5 eset) és a vadon élő állatok (6 eset) idéztek elő balesetet a vizsgált időszakban. A balesetokozók közül a motorosok esetében (33-ról 45-re) és a mopedeseknél (14-ről 20-ra) tapasztalható ugrásszerű emelkedés. 

 

– Külön elemeztük, hogy tavaly a megyében 37 olyan közlekedési baleset következett be, amelynek gyalogos is szereplője volt. Ezek közül tizenháromnál maga a gyalogos volt a baj kiváltója, a többinél viszont vétlen félnek bizonyult – tudatta az osztályvezető. A baleseti statisztikai adatok arra is utalnak, hogy a vizsgált időszakban 45 olyan személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetet regisztráltak a közlekedésrendészet munkatársai, amelyekben érintett volt kerékpáros. A biciklisek huszonegy alkalommal szerepeltek a nem kívánt esemény okozóiként, huszonnégyszer viszont azok vétlen résztvevői voltak. 

 

Nincs baleseti gócpont egyik településen sem 

 

Értékelték a közlekedésrendészet vezetői azt is, hol történtek a karambolok, gázolások, kicsúszások. Az összes alkalom közül 220 következett be lakott területen, míg a többi azon kívül. Az előbbiek kategóriájában a megyeszékhely áll az élen 47 esettel, utána következik Gyöngyös harminchéttel, majd Hatvan harminchárommal. 

 

– Ugyanakkor azt is megállapítottuk az elemzés során, hogy a településeken konkrét baleseti gócpont nem fedezhető fel. A lakott területen belüli balesetek legjellemzőbb oka az elsőbbségi jog meg nem adása volt a vizsgált időszakban – jelentette ki Meggyesfalvi Tamás. Hozzátette: – Az M3-as autópálya jelenleg a legnagyobb forgalmú útszakaszunk. Azon megyénk területén a vizsgált időszakban 37 sérüléssel végződött baleset történt, eggyel több mint 2020 azonos időszakában. Ezek között öt volt halálos, 11 járt súlyos, míg 21 könnyű sérüléssel. 

 

A közúti közlekedési balesetek száma Heves megyében

 

2020

2021

Halálos

12

17

Súlyos sérüléssel járt

137

148

Könnyű sérüléssel járt

321

295

Összes baleset

470

460

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában