Odafigyelés

2022.01.24. 19:28

Rengeteg a sérült az utakon, nagyon fontos dolgokra hívják fel a figyelmet a hevesi rendőrök

Megszaporodtak a balesetek a megyében az utóbbi időszakban, és sok esetben komoly szabálytalanságokat fedeztek fel a rendőrök.

HEOL

Egy mozdulat életet menthet

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az idei év harmadik hetében 7️ személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt megyénk közútjain. Ezen esetek során egy ember  szenvedett halálos, ketten súlyos és öten könnyebb sérüléseket. A bekövetkezett balesetek közül 3️ esetnél már a helyszínen kimutatható volt az alkohol hatása – áll a Heves MRFK prevenciós oldala Facebook-bejegyzésében. 

Kiemelté, a balesetek többségét személygépkocsi-vezetők idézték elő azzal, hogy nem az adott út-, időjárási és látási viszonyoknak megfelelően választották meg járműveik sebességét.  A téli időszakra jellemző nedves, jeges, csúszós aszfalton, korlátozott látási viszonyok esetén mindenképpen csökkenteni kell a járművek sebességét, egy-egy kanyarban a megszokottnál is alacsonyabb sebességgel szabad csak közlekedni, kerülni kell a hirtelen kormányzó és fékező mozdulatokat, nagyobb követési távolságot kell tartani és csak akkor szabad előzni, ha az biztonsággal végrehajtható.  

 

Fontos, hogy ittasan senki ne üljön a volán mögé. Már a legkisebb mértékű alkoholfogyasztás is jelentős mértékben rontja a járművezető reakcióidejét, a sebességbecslő, térérzékelő képességét, amely komoly baleseti kockázatot jelent.  Akit ittas vezetésen ér a hatóság, annak nagy összegű pénzbírságra, esetenként vezetői engedély bevonásra, utánképzésre is számítania kell. Abban az esetben, ha valaki ittasan okoz halálos balesetet, az akár börtönbüntetéssel is járhat – fogalmaztak. 

 

Említették, hogy az elmúlt héten bekövetkezett 7️ baleset közül 4️ esetnél a balesetben megsérült járművezető nem használta a biztonsági övet. Nem szabad elfelejteni, hogy gépjárműben ülve akár vezetőként, akár utasként lakott területen belül és kívül egyaránt kötelező a biztonsági öv használata. Fontos tudni, hogy a biztonsági öv egy olyan eszköz, amely egy esetleges baleset bekövetkezésekor alkalmas arra, hogy csökkentse a személyi sérülések súlyossági fokát, illetve megakadályozza, hogy a járműben tartózkodó személy kirepüljön a járműből.

Kérnek mindenkit, hogy tartsák be a közúti közlekedési szabályokat, alkalmazkodjanak a téli időjárási körülményekhez,

… mert mindenkit hazavárnak

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában