Katasztrófavédelem

2022.01.26. 17:30

Tűzoltók lepték el Sástót - a jeges vízből mentést gyakorolták (fotók)

A jégről mentés szakszerű végrehajtását gyakorolták szerdán a Mátrában a gyöngyösi és a hatvani hivatásos, valamint a munkájukat segítő önkéntes tűzoltók.

Szabó István

Több módszert is bevetettek a tűzoltók a bábu megmentésére

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

A mentési gyakorlat arra a feltételezett helyzetre épült, hogy egy korcsolyázó alatt beszakadt a tó jege, mert nem volt biztonságos a vastagsága. A 112-es segélyhívó számra érkezett bejelentés után a megyei műveletirányítási központból a bajbajutott mentésére riasztották a tűzoltókat. Nagy Csaba tű. főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő arról tájékoztatta lapunkat, hogy négy mentési módszert gyakoroltak.

–Az első során egy tűzoltótömlőt gurítottak be a vízben esett korcsolyázót helyettesítő fabábu felé. Ilyenkor, ha van elég ereje a segítségre szorulónak, hogy megragadja azt, akkor annál fogva ki tudják menteni. A második módszer az volt, hogy a tűzoltó gépjárműveken rendszeresített dugólétrákat összekapcsolták, és azokkal 15-20 métert áthidaltak a beszakadt személy irányába. A létrán haladva, s így minimális nyomást gyakorolva a jég felszínére, el lehetett érni az illetőt, akit a mentő személy magához kötött, és a parton lévő tűzoltók kötelek segítségével kihúzták őket. A harmadik és negyedik módszer szerint egy board, illetve egy dugólétra tag segítségével saját erőből becsúszott a tűzoltó a bajbajutotthoz, ott magához kötötte, és a parton lévő társaik vontatták ki őket a partra – részletezte Nagy Csaba. 

 

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A szóvivő arról is beszélt, hogy ha már beszakadt alattunk a jég, törekedjünk arra, hogy maradjunk a jég felszíne fölött, mert ha alásüllyedünk, ott már csak profi búvárok tudnak segíteni. S a túlélés esélye is nagyon lecsökken. Mint mondta, a befagyott tavak jegén a  téli sportolásra biztonságos területet mindig az adott tó üzemeltetője jelöli ki. Ha nincs kijelölt terület, akkor tilos és életveszélyes a jégen tartózkodni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában