Garázdaság

2022.03.04. 08:53

Autózó családot fenyegetett, később egy békésen üldögélő idegent és saját testvérét is megverte a tiszanánai őrjöngő

Börtönbüntetés várhat az őrjöngő férfira.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A garázdaság a köznyugalom megzavarására alkalmas bűncselekmény, amit a Büntető Törvénykönyv alapesetben vétségként legfeljebb két évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni akkor, ha garázda magatartásával az elkövető egyúttal nem valósít meg olyan bűncselekményt is, aminek a büntetési tétele ennél magasabb. Ilyen esetben csak a nagyobb büntetéssel fenyegetett bűncselekményt lehet megállapítani, a garázda elkövetést pedig a büntetés kiszabása során kell súlyosító körülményként figyelembe venni – tájékoztatta a Heolt dr.  Konkoly Thege László, sajtószóvivő ügyész.

 

Az Egri Járási Ügyészség egy 32 éves férfit vádol azzal, hogy 2021. június 6-án éjjel – amikor a falu lakói már jórészt nyugovóra tértek – Istenmezején belevágott egy sörösüveget az egyik ottani vendéglő hőszigetelt dupla ablakába, ami ennek következtében nagy zajjal betört. A cselekmény alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, vagy riadalmat keltsen.

 

A járási ügyészség ennek megfelelően garázdaság vétségével vádolja az elkövetőt, akivel szemben közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában. A bíróság által napokban megszabott közérdekű munkát az elítéltnek hetente legalább egy napon - a heti pihenőnapon vagy a szabadidejében - díjazás nélkül kell végeznie.

 

A Hatvani Járási Ügyészség egy 23 éves fiatalemberrel szemben emelt vádat garázdaság vétsége miatt azért, mert 2021. június 25-én késő este Petőfibányán megvert egy embert az utcán. A vádlott egy lakás erkélyéről kiabált le a járdán ballagó haragosának, aki menet közben csak annyit válaszolt, hogy ha valami baja van vele, akkor menjen le hozzá. A terheltnek több se kellett, lement, majd hátulról fellökte a sértettet, akit azután a nyílt utcán összerugdosott.

 

Az ügyészség ebben az ügyben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

 

A Hevesi Járási Ügyészség vádirata szerint egy 52 éves férfi 2020. július 15-én reggel Tiszanánán, a piactérnél állított meg egy személygépkocsit, amiben egy egész család utazott. A férfi minden előzmény nélkül szidalmazni kezdte a járműben ülőket, sőt a sofőrt azzal is megfenyegette, hogy „kinyírja” őt. Ennek nyomatékosítására elővette a bicskáját, amivel azután szerencsére nem a járművezetőre, hanem a kocsi szélvédőjére támadt, ütéseivel végül megrepesztve az üveget.

Nagyjából egy hónappal később a vádlott ugyancsak minden ok nélkül támadott meg Tiszanánán egy, a háza előtt békésen üldögélő embert, akit ököllel bántalmazott, majd berontott a házba, ahol összeverte a saját mozgáskorlátozott testvérét. A háztulajdonos az őt ért inzultus során bordatörést szenvedett amikor leesett a padról.

 

A vádhatóság erre tekintettel a piactérnél felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette mellett – a második eset kapcsán – súlyos testi sértés bűntettével és a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntettével is vádolja az elkövetőt. Ez utóbbi bűncselekmények büntetési tétele három évig terjedő szabadságvesztés. A járási ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság végrehajtandó szabadságvesztést szabjon ki az őrjöngő férfival szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában