Tűzeset

2022.03.23. 14:00

Több, mint 50 focipálya nagyságú terület égett le egy nap alatt Heves megyében

Főleg szabadtéri tüzek adtak munkát a lánglovagoknak.

HEOL

Erdő aljnövényzete égett Zsámbok határában

Forrás: Bősze Balázs/Hatvani HTP

Fotó: Bősze Balázs

Kedden összesen 29 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves megyei műveletirányítási központjába - tájékoztatta portálunkat Nagy Csaba megyei katasztrófavédelmi szóvivő. 25 tűzesetnél és 1 műszaki mentésnél avatkoztak be a tűzoltók, ezek mellett 3 téves jelzés is érkezett az ügyeletre.

Huszonnégy alkalommal oltottak a Heves megyei hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók szabadtéren keletkezett tüzeket kedden.

A tüzek oltásához 33 tűzoltóegységre volt szükség, a tegnapi napon több mint 50 focipályányi terület lángolt megyénkben. A száraz időben jellemzően nádas, bozótos területek kaptak lángra, tíz hektárnyi területen pusztított a tűz Bélapátfalva, Hevesaranyos és Balaton térségében. Az oltási munkálatokat számos helyen nehezítette az erős szél és a nehéz terepviszonyok. A tűzoltók vízzel és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat, a tűzesetek során senki nem sérült meg.

A szabadtéri tűzesetek rengeteg munkát adnak megyénk tűzoltóinak, pedig ezek odafigyeléssel és a szabályok betartásával megelőzhetők lennének! Számos esetben lakóházakat, járműveket is veszélyeztettek a lángok, erős szélben pillanatok alatt továbbterjed a tűz, az ilyen esetek akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

A megyében tűzgyújtási tilalom van elrendelve, a szabadtéri tüzek megelőzéséről itt tájékozódhat.

Tűzoltó munka közben
Forrás: Bősze Balázs / Bősze Balázs/Hatvani HTP

Kedd reggel egy családi ház kéményében keletkezett tűz Istenmezeje Fő útján.

A pétervásárai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói porral oltó készülékkel oltották el a lángokat, megszüntették a parázslást, majd értesítették a kéményseprőket. Az ingatlan kéménye felülvizsgálatig használhatatlanná vált.

Ha a kéményben tűz keletkezik, azonnal értesítsük a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon, egy szeneslapáttal vagy segédeszközzel távolítsuk el az éghető anyagot a tűztérből, de csak akkor, ha ezt biztonságosan el tudjuk végezni. A kéményben felcsapó lángokat, parázslást tilos vízzel oltani, a kéménybe tilos vizet önteni,  mert a magas hőmérséklet miatt a kémény fala megrepedhet és további károkat okozhatunk. A legjobb megelőzés, ha a kéményseprőkkel rendszeresen átvizsgáltatjuk kéményünket, ők egész évben a rendelkezésünkre állnak, magánszemélyek a 1818-as telefonszámon, illetve ezen a weboldalon igényelhetik a térítésmentes szolgáltatást.

Kedden délelőtt az egri hivatásos tűzoltók egy vízelvezető csatornába rekedt macskát szabadítottak ki, a kisállat nem sérült meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában