Baleset

2022.04.13. 09:01

800 méteren belül három kocsit is összetört az ittas vezető Makláron

HEOL

A 800 méteres hazaút során két szabályosan parkoló járművet is összetört az ittas vezető

Forrás: Egri Járási Ügyészség

Az ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségét alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény, tájékoztatta portálunkat dr. Gubala Ádám Miklós, az Egri Járási Ügyészség helyettes sajtószóvivő ügyésze. A jogszabály rendelkezése szerint ittas állapotban lévő személynek az tekintendő, akinek a szervezetében 0,50 g/l (gramm/liter) véralkohol-, illetve 0,25 mg/l levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb érték előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van. Az ittasság foka - ami az igen enyhétől az igen súlyosig terjedhet - a büntetés kiszabása, különösen a járművezetéstől eltiltás tartamának meghatározása során bír kiemelkedő jelentőséggel.

Az ügyészség a közelmúltban több ittas vezetővel szemben emelt vádat

A Hatvani Járási Ügyészség ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt benyújtott vádirata szerint egy 47 éves férfi 2021 őszén, Lőrinci belterületén ittas állapotban vezette autóját, amikor a rendőrjárőr igazoltatta és megállapította, hogy a vádlott a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott. Az elkövető vérében a cselekmény idején 1.33 g/l véralkohol-koncentráció volt, ami enyhe fokú alkoholos befolyásoltságot okozott.

 

A központi járási ügyészség emelt vádat azzal az egri férfivel szemben, aki 2021 novemberében Egerben ült közepes fokban ittas állapotban a volán mögé. Az italos állapot miatt a vádlott egy kanyarban az úttestről jobbra letért és egy ott szabályosan parkoló gépkocsi hátuljának ütközött. A balesetben személyi sérülés nem történt, de mindkét jármű megrongálódott.

 

Az ügyészség a fenti két esetben pénzbüntetés és teljes körű járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt az ittas sofőrökkel szemben.

A saját gépkocsiját is összetörte az ittas vezető
Forrás: Egri Járási Ügyészség

Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt egy középkorú férfi ellen is, aki 2021. november 10-én olyannyira felöntött a garatra, hogy Maklár egy kis utcájában a 800 méteres hazaút során két szabályosan parkoló járművet is összetört – a saját autója mellett. A vádlott vérében a cselekmény elkövetésekor 2.86 g/l véralkohol-koncentráció volt. Az anyagi káros balesetekben személyi sérülés nem történt, de ez nem a súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alatt álló vádlotton, hanem a vak szerencsén múlott.

 

Az ügyészség ezzel az ittas vezetővel szemben felfüggesztett szabadságvesztés és járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában