Baleset

2022.04.27. 09:25

Ittas vezetés és elsőbbségadás elmulasztása miatt emeltek vádat két egri autós ellen

Teljes körű járművezetéstől való eltiltás járt az elkövetőknek.

HEOL

Ittas vezetés és elsőbbségadás elmulasztása volt az oka a baleseteknek

Forrás: Heves Megyei Főügyészség

A közlekedési balesetek gyakori oka az elsőbbségadásra vonatkozó közlekedési szabályok akár szánt szándékú, akár figyelmetlenségből adódó megszegése, tájékoztatta portálunkat Dr. Konkoly Thege László, a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivő ügyésze.

A KRESZ szerint az elsőbbség továbbhaladási jog a közlekedés egy másik résztvevője számára, ezért azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására. Az elsőbbségi jog megsértése – egyéb feltételek fennállása esetén – akár bűncselekmény elkövetéséhez is vezethet. Az ügyészség a közelmúltban több ilyen eseten is vádat emelt egyes járművezetőkkel szemben. 

Az Egri Járási Ügyészség cserbenhagyás vétségével vádolja azt az egri nőt, aki 2021 szeptemberében Egerben a forgalmas Rózsa Károly utcából a buszállomás felé akart sietve kikanyarodni, mivel félt, hogy utasa lekési a járatát. Ezért aztán nem törődött a sarokra kihelyezett STOP táblával, minek következtében nekiütközött a Barkóczy úton szabályosan közlekedő másik jármű oldalának. Szerencsére személyi sérülés nem történt, de erről a megzavarodott vádlott nem is győződött meg, hanem az eredeti úti céljával éppen ellenkező irányban elviharzott a helyszínről a belváros felé. 

Szintén a központi járási ügyészség emelt vádat – ez esetben ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt – egy 63 éves férfi ellen, aki 2021 nyarán Egerben ittasságával összefüggésben mulasztott el elsőbbséget adni két utca kereszteződésében a védett úton érkező autósnak. A járművek ezúttal is összeütköztek, mire a baleset okozója hátramenetbe kapcsolt, majd tolatva nekiment egy parkoló kocsinak, úgyhogy végül minden igyekezete ellenére sem tudta elhagyni a helyszínt. 

Az ügyészség mindkét ügyben pénzbüntetés és teljes körű járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt a kiemelt közlekedési szabályokat megsértő sofőrökkel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában