Bűntény

2022.04.14. 10:01

Két hatvani fiatalkorú vert meg egy ittas kiskorút

Több fokozata van a testi sértésnek, cikkünkben példák olvashatóak.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Büntető Törvénykönyv rendelkezése szerint, aki más testi épségét vagy egészségét sérti, testi sértést követ el - jelezte portálunknak dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész. Ha a testi sértéssel okozott sérülés vagy betegség nyolc napon túl gyógyul, az elkövető súlyos testi sértés bűntette miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a súlyos testi sértést maradandó fogyatékosságot okozva követik el. A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a testi sértés életveszélyt okoz.

A szűkebb hazánkban működő ügyészségek most több olyan ügyben is vádat emeltek, melyekben az elkövetők a különböző súlyú testi sértéseket garázda módon valósították meg.

A konkrét esetek:

  • Az Egri Járási Ügyészség súlyos testi sértés bűntettével és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettével vádol egy garázdaság miatt korábban már büntetett pétervásárai férfit, aki 2020 nyarának egyik estéjén a lakóhelyén egy családi ünnepségen vett részt. Az ittas vádlott éjfél után hazafelé vette az irányt, azonban közben szóváltásba keveredett a korábban vele ünneplő sértettel, akit gázspray-vel lefújt, majd a közelében lévő gyerekbiciklit is hozzávágta a karjával védekező ismerőséhez. A további bántalmazásnak a családtagok közbelépése vetett véget. A sértettnek a biciklidobás következtében eltörött a singcsontja. A vádlott cselekménye a születésnapot ünneplő, a hangoskodásra az utcára siető személyekben megbotránkozást, riadalmat keltett. Az ügyészség arra tett mértékes indítványt, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a bűnösségét beismeri, a bíróság vele szemben halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtönt és 2 év közügyektől eltiltást szabjon ki.
A sérülést okozó gyermekbicikli
Forrás: Egri Járási Ügyészség
  • A Füzesabonyi Járási Ügyészség súlyos testi sértés bűntette mellett nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntette miatt emelt vádat az ellen a 24 éves férfi ellen, aki 2021 novemberében éjfél körül jelent meg Aldebrőn egy nyilvános, úgynevezett „halloweeni” rendezvényen. Az este folyamán a vádlott egyszer csak minden előzmény nélkül ököllel, nagy erővel többször megütött, illetve megrúgott egy kiskorút, aki ennek következtében agyrázkódást és koponyatöréseket szenvedett. A sértett felépülése több hónapot vett igénybe. A vádhatóság felfüggesztett szabadságvesztés mellett pénzbüntetés kiszabására is indítványt tett az agresszív vádlottal szemben.
  • Az Egri Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés bűntette miatt emelt vádat két fiatalkorú elkövetővel szemben, akik 2020 telén Hatvanban megtámadtak egy ittas kiskorút. A vádlottak rövid üldözés után utolérték a fiút, akit ütöttek és rúgtak ahol értek, majd egyikük kitépte a sértett füléből annak fülbevalóját, és összetörte a megtámadott gyerek telefonját is. Ezt követően a sértettnek sikerült ugyan elfutnia a helyszínről, de a bántalmazásban többszörös arccsont törést szenvedett, továbbá részlegesen elvesztette a bal felső 1-es fogát is, mely sérülés maradandó fogyatékosságként értékelendő. Az ügyészség a támadókkal szemben fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.
  • Végezetül egy, a Heves Megyei Főügyészség által életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt benyújtott vádirat lényege szerint egy 45 éves férfi 2020 áprilisában (húsvét környékén) a Petőfibánya közelében fekvő Kopasz-hegyen bántalmazta a kettővel odábbi telekszomszédját, aki a hétvégi házában családtagjai, ismerősei körében töltötte az idejét, ugyan úgy, ahogy a vádlott is. Délután az idős sértett autójával hazavitte a vendégeit, majd visszatért az ingatlanára, ám a vádlott nehezményezte, hogy ennek során a ház előtt felverte port, ami az ételeikre szállt. A terhelt ettől olyan indulatba jött, hogy a kaput berúgva bement a sértett ingatlanára, majd ott ököllel és egy fakaróval bántalmazta a szomszédot. Az ütések hatására a megtámadott férfi elesett, aminek során életveszélyes fejsérüléseket szenvedett. A Heves Megyei Főügyészség a magából kikelő férfival szemben végrehajtandó szabadságvesztésre tett mértékes indítványt, melyben a börtönbüntetés időtartamát 2 év 6 hónapban, az ehhez kapcsolódó közügyektől eltiltásét pedig 3 évben határozta meg arra az esetre, ha a férfi az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában