Szabálysértés

2022.04.05. 10:47

Négy szabálysértési hatóság is eltiltotta a dormándi férfit a járművezetéstől

A kiszabható büntetések ellenére sok szabálysértés történik Heves megyében.

Sz. Z.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés bűntény két esetkörét különbözteti meg a Büntető törvénykönyv.

  • Vétség valósul meg, és egy év szabadságvesztést kaphat az, aki szabálysértési eljárásban kiszabott eltiltás idején közlekedik a járművével.
  • A szankció súlyosabb bűntett esetén, s három évre is fegyintézetbe kerülhet a tettes, ha a bűncselekményt büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt követi el.

Ezt dr. Gubala Ádám Miklós, a megyei főügyészségi ügyész közölte portálunkkal.

Példákat is említett.

  • Az első szerint az Egri Járási Ügyészség vádol egy tavaly novemberben Feldebrőn autózó férfit. Ő annak tudatában ült volán mögé, hogy korábban a bíróság mint szabálysértési hatóság fél évre eltiltotta a vezetéstől. A vádhatóság indítványa pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás.
  • Az Egri Járási Ügyészség azzal vádol egy mezőszemerei férfit, hogy az előző év novemberében Egerben, a Kistályai úton kocsikázott, holott a bíróság korábban büntetőeljárás keretében – ittas járművezetés vétsége miatt – több mint egy évre bevonta a jogosítványát. Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt az Egri Járásbírósághoz benyújtott vádiratában.
  • Egy dormándi férfival szemben emelt vádat a Füzesabonyi Járási Ügyészség. A terhelt tavaly októberben Füzesabonyban haladt a kocsijával, bár négy szabálysértési hatóság is eltiltotta a járművezetéstől. 
    – Ellene a vádhatóság elzárás büntetés kiszabását indítványozza, s azt, hogy a büntetőbíróság tiltsa el őt a járművezetéstől – tudatta dr. Gubala Ádám Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában