Kábítószer

2022.05.17. 06:55

Az új pszichoaktív anyag veszélyesebb a klasszikus drognál, és Heves megyében is gondot okoz

A kábítószer-kereskedelem súlyos bűntény, életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető. Nagy kockázatot vállalnak a dílerek a hatalmas haszonért, éppen emiatt igencsak konspiráltan tevékenykednek. A bűnüldöző szervek egy ideje már nem a fogyasztók, hanem a kereskedők elfogásán keresztül harcolnak a drogfogyasztás ellen.

Sike Sándor

A Nagyfügednél lekapcsolt autó motorházában lapult a kábítószer

Forrás: police.hu

– A kábítószerrel összefüggő bűncselekmények ellen a rendőrség évek óta nem úgy küzd, hogy a fogyasztókon keresztül próbálja ezt az igen súlyos társadalmi problémát megoldani, hanem a kereskedelmi oldalról igyekszünk megközelíteni. A kábítószer-terjesztőket akarjuk eljárás alá vonni. Így lehet komolyabb eredményeket elérni, a hálózatokat felszámolni – mondta a Hírlap kérdésére Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. 

A rendőr alezredes tájékoztatása szerint e kérdéskörben sok minden összefügg egymással. A bűnüldözők próbálnak minél magasabb szintre eljutni, s ennek is köszönhető, hogy az utóbbi egy hétben három eljárás is indult megyénkben. 
 

– Amikor drogról van szó, beszélhetünk kábítószerekről, illetve új pszichoaktív anyagokról – közölte a sajtószóvivő. – Két ügyben ez utóbbi volt, amit sikerült megtalálnunk és lefoglalnunk, a harmadikban hagyományos kábítószer, marihuána és amfetamin szerepelt. Jó tudni, hogy az új pszichoaktív anyagok veszélyesebbek lehetnek, mint a klasszikus kábítószerek. Az ok, hogy a pszichoaktív készítmények kevésbé ellenőrzöttek, kiszámíthatatlanabb a minőségük, általában sokkal töményebb formában kapják meg a terjesztők, és még azt ők kevergetik, felütik, ahogy a szakzsargon nevezi. Mindez nagyságrendekkel veszélyesebb. 

Az alezredes szerint a terjesztést az internet könnyebbé tette. Mindenki zárt dobozban forgalmaz. Nagyon erősen próbálják leplezni a dílerek ezt a tevékenységet, borzasztó nehéz utánuk járni. 

– A terjesztők nem mutatják, mennyi hasznot realizálnak. Ahol legutóbb voltunk, 34 millió forint készpénzt sikerült lefoglalni például – tette hozzá Soltész Bálint. 
A terjesztői konspirációról kifejtette: a dílerek nem használnak mobiltelefont, valamilyen netes felületen csetelnek, nincs postai rendelés, nincs személyes találkozó, átvétel, a pénzt nem bankszámlán tartják. A nagyobb terjesztők sok esetben a helyi fogyasztóknak nem árusítanak. Míg a végponton lévő dílerek általában azért adnak el, hogy a saját betevőjük meglegyen, a kereskedő már nem fogyaszt. 

 

A Büntető Törvénykönyv az új pszichoaktív anyagok terjesztésének szankcionálását ma még alacsonyabbra teszi. Ám folyamatosan módosítják a szabályokat. Bővül a szerek listája, az ellenoldal olyan anyagokat próbál létrehozni, amelyek még nincsenek azon. Szünet nélküli a harc a bűnözők és bűnüldözők között. A klasszikus kábítószerek esetében egyszerűbb a képlet, hiszen sok évszázada kialakult anyagok. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában