Vádemelések

2022.05.25. 10:11

Eltévedt a lopott furgonnal, amit végül kifosztott az erki férfi

A jármű önkényes elvételét bűntettként szankcionálja a Büntető Törvénykönyvünk.

HEOL

Egy mezőn állt meg a lopott furgonnal

Forrás: Heves Megyei Főügyészség

Nem ritka, hogy a tettesek az általuk elkötött jármű használata során további bűncselekményeket is elkövetnek, melyek ilyen esetben úgynevezett halmazatban állnak a jármű önkényes elvételének bűntettével – tájékoztatta portálunkat dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség egy 23 éves férfit vádol azzal, hogy idén, február 12-én este Mezőtárkányban engedély nélkül elvitte a munkaadójának udvaráról azt a lezáratlan kisteherautót, amivel egyébként a sértett korábban őt magát is nem egyszer dolgozni vitte. Ezt követően a vádlott a jogtalanul használt gépjárművet a falu belterületén ittas állapotban vezette mindaddig, amíg egy közúti ellenőrzés során a rendőrök meg nem állították őt.

A járási ügyészség jármű önkényes elvételének bűntettével, továbbá ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségével vádolja az elkövetőt, akivel szemben 50 nap elzárás büntetést és 1 év 2 hónap járművezetéstől eltiltást indítványozott a bíróságra benyújtott vádiratában.

Fel is akarta gyújtani a lopott autót
A Hatvani Járási Ügyészség jármű önkényes elvételének bűntette mellett lopás vétségével és nagyobb kárt okozó rongálás bűntettének kísérletével vádolja azt a 24 éves erki férfit, aki tavaly októberben Hatvanban csak úgy bepattant egy, az utcán parkoló furgonba, mellyel – a bennfelejtett indítókulcsot könnyedén elfordítva – Nagygombos felé indult. Út közben azonban eltévedt, úgyhogy végül megállt a Heréd felé vezető út mellett, a szántóföldön.

Itt átkutatta a járművet, amiből eltulajdonított egy több mint 400 ezer forintot tartalmazó pénztárcát, valamint kiszerelte az összes szűrőt és az akkumulátort. Mielőtt a lopott dolgokkal távozott volna, még arra is jutott ideje, hogy nyomainak eltüntetése érdekében megpróbálja felgyújtani az autót. A vádlott az anyósülésen, valamint az alatt is papírdarabokat helyezett el, melyeket lángra lobbantott, de a kocsi szerencsére nem égett le, mivel a helyszínre érkező rendőrök hamarosan eloltották az aprócska máglyát.

A járási ügyészség ebben az ügyben 2 év végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására, 2 év közügyektől eltiltásra és részleges vagyonelkobzásra tett indítványt a büntetett előéletű terhelttel szemben.

A Btk. 380. § (1) bekezdése értelmében aki idegen gépi meghajtású járművet mástól azért vesz el, hogy jogtalanul használja, vagy az így elvett, illetve a rábízott ilyen járművet használja jogtalanul, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Címkék#lopás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában