Bűnügyek

2022.05.19. 13:55

Oszlopnak ütközött, korlátnak hajtott - az ittas vezetés még mindig gond Heves megyében

Megint alkoholos italokat ivott, mielőtt a volán mögé ült.

Sz. Z.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az ittas járművezetőkkel szembeni zéró tolerancia még mindig nem eléggé tartja vissza a közlekedők egy részét, hogy szeszes italok megivása után merészkedjenek a közúti forgalomba.

– Szűkebb hazánkban továbbra is gyakran kerül sor vádemelésre olyan autósokkal, motorosokkal szemben, akik közül többen nem csak az alkoholfogyasztással szegik meg a KRESZ előírásait, hanem – éppen ittasságuk miatt – még balesetet is okoznak. Amennyiben ennek kapcsán vétlen személy nem szenved súlyosabb sérülést, úgy a balesetet az ittas vezetés miatt alkalmazott büntetés kiszabása során kell súlyosító körülményként figyelembe venni – tájékoztatta hétfőn portálunkat a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész elsőként azt közölte, hogy ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat a napokban az Egri Járási Ügyészség egy 58 éves férfival szemben. Az illető tavaly november 20-án délelőtt részegen autózott a megyeszékhelyen.

A vádhatóság szerint ugyanezeket a közlekedési szabályokat szegte meg az a 41 esztendős férfi is, aki tavaly, a karácsony utáni napon, éjszaka haladt kocsijával alkoholtól mámorosan Ostorosról Egerbe. Egy jobbra ívelő kanyarban megcsúszott a járművével, s az úttest melletti betonkorlátnak rohant, végül a közeli földeken állt meg. A balesetben csak ő sérült meg könnyebben. 

Egy 46 éves borsodnádasdi férfi múlt év november 19-én, késő délután Mikófalváról tartott hazafelé az autójával, amit közepes fokban ittasan vezetett. A 2507. számú út 14-es kilométerszelvényében az árokban landolt a négykerekűjével. 

Az ügyészség mindhárom autóssal szemben pénzbüntetés kiszabására és járművezetéstől eltiltásra tett indítványt a bíróságnak. 

Sokkal súlyosabb szankcióra számíthat egy 40 éves, büntetett előéletű egri polgár. Ő 2019 novemberében úgy hajtotta a gépjárművét a megyeszékhelyen, hogy előzőleg szeszes italokat engedett le a torkán. Tavaly július 6-án – mit sem törődve az ellene emiatt indult büntetőeljárással – megint alkoholos italt ivott, mielőtt a volán mögé ült. Ám nemcsak részegen autózott, de jogosítványa sem volt. A Radnóti utcában az állapota miatt figyelmetlenül hajtott, nem adta meg az elsőbbséget egy arra haladó másik járműnek, amellyel összeütközött. Személyi sérülés szerencsére nem történt. 

– Az Egri Járási Ügyészség ebben a bűnügyben arra tett mértékes indítványt, hogy a bíróság a terhelttel szemben egy év négy hónap végrehajtandó fogházbüntetést szabjon ki, emellett öt és fél évre tiltsa el őt a közúti járművezetéstől, illetve két esztendőre még a közügyek gyakorlásától is – ismertette a vádiratot dr. Konkoly Thege László. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában