Katasztrófavédelem

2022.06.30. 12:42

Már most másfélszer annyi tűz keletkezett a szabadban, mint tavaly összesen

Idén eddig Heves megyében már 768 tűz keletkezett a szabadban, csaknem másfélszer annyi, mint tavaly egész évben.

HEOL

Nagy veszélyt rejtenek a szabadtéri tüzek

Forrás: HMKI

A megyei katasztrófavédelem honlapján olvasható közlés szerint a leégett terület nagysága 1908 hektár, mely közel hatszorosa a 2021-ben leégett terület nagyságának. Csak júniusban 66 szabadtéri tűz keletkezett, ami tavaly júniushoz képest 50 százalékos emelkedést jelent. Az idei szabadtéri tüzek közel fele a mezőgazdaságot vagy erdőgazdálkodást érintette.

Korábban portálunkon is megírtuk, hogy idén június 19-én szemét és hulladék kapott lángra Szilvásváradon. Április 20-án Hatvanban, Lőrinciben, Aldebrő külterületén, és Tiszanánán is szabadtéri tűz miatt kellett vonulniuk a tűzoltóknak. Március 22-én pedig egy nap alatt több mint 50 focipálya nagyságú terület égett le egy nap alatt Heves megyében.

Mint arról a katasztrófavédelem beszámolt, a tűzoltók idén is kiemelt figyelmet fordítanak az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. A hatósági szakemberek nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, hanem folyamatos kapcsolatban állnak a gazdákkal, akiknek megelőzést célzó tanácsokat adnak. Az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében a hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a gazdák számára. Részt vesznek a gépek műszaki ellenőrzésén, és felhívják a figyelmet a leggyakoribb hibákra.

A mezőgazdasági tüzek megelőzése érdekében több fontos dolgot is érdemes szem előtt tartani. Az egyik ilyen, hogy a munka megkezdése előtt ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet. A gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni. Az üzemanyag-ellátó- és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat. A munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését érdemes használat előtt ellenőrizni. A mezőgazdasági munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit pontosan kell beállítani, ezeket rendszeresen kell olajozni, zsírozni, mert ha ezek felforrósodnak, meggyújthatják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát.

A katasztrófavédelem szerint fontos az is, hogy a kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkeznie. A munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől, hogy azok ne gyulladhassanak meg. A betakarítást és a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is kell hordozható tűzoltókészülék. Gabonatáblán, annak közvetlen közelében tilos dohányozni, beleértve a munkagépek vezetőfülkéjét is.

Amennyiben a mezőgazdasági munkagép használata során rendellenességet fedezünk fel, éghető anyagtól mentes területre kell menni, a gépet a további használat előtt át kell vizsgálni és a hibát meg kell szüntetni.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában