Megelőzés

2022.06.29. 06:55

Sorra gyulladnak ki az autók Heves megyében - erre figyelmeztetnek a tűzoltók (fotók)

Tavaly 37 alkalommal, idén eddig 17-szer vonultak megyénk tűzoltói gépjárművekben keletkezett tűzesetekhez.

Szabó István

A kigyulladt gyöngyösi kisbusz

Forrás: HMKI

Az elmúlt hétvégén három esetben kellett megyénk lánglovagjainak közbeavatkozni autótűznél, tájékoztatta portálunkat a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Ahogy arról mi is beszámoltunk, teljes terjedelmében égett egy kisbusz Gyöngyösön a Sárhegy utca és a Felső-Újvárosi utca kereszteződésénél. Az egri Hadnagy utcában egy autó motortere gyulladt ki, a füzesabonyi tűzoltók pedig egy túlhevült, füstölgő autót hűtöttek vissza az M3-as autópályán. 

Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, hogy a gépkocsik motortere és utastere nagy mennyiségben tartalmaz éghető anyagokat, műanyagokat, textileket, festéket, valamint éghető folyadékot, benzint, olajat. Így ha egy autó meggyullad, szinte pillanatok alatt elboríthatják a lángok, a szétfolyó üzemanyag, olaj pedig tovább szítja a tüzet. Rendkívül nagy veszélyt szokott jelenteni a mérgező füst, mivel az autók sok olyan szintetikus anyagot tartalmaznak, amelyek égésekor káros és mérgező gázok szabadulhatnak fel. 

– Az ütközés során a gépkocsi csak nagyon ritkán gyullad ki – magyarázta Nagy Csaba. – Sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen műszaki hiba miatt kezd el a jármű füstölni, égni. Ilyenkor az azonnali és a nyugodt cselekvés a legfontosabb teendő. Ha az utasfülkében égett szagot tapasztalunk, és a nyomában vékony füstcsíkot látunk terjengeni a műszerfal mögül, azonnal álljunk meg, vegyük le a gyújtást és a gyújtáskapcsolóból vegyük ki a slusszkulcsot. A gyújtás levételével, majd az akkumulátor lekapcsolásával áramtalanítjuk autónk elektromos rendszerét, ezáltal megszűnhet a zárlatos vezeték túlmelegedése, felizzása. Természetesen az azonnali megállás nem hirtelen padlóféket jelent, hanem a körülöttünk, főleg a mögöttünk haladó járművek biztonságát figyelembe vevő gyors fékezést. 

Nem csak a füzesabonyi tűzoltóknak akadt dolga az M3-as autópályán a hétvégén. Június 25-én egy ponyvás kisteherautó gyulladt ki a 37-es kilométerszelvényénél, Bag térségében. Ide az aszódi és a gödöllői tűzoltók siettek. Június elsején Egerben is lángolt egy kocsi. Itt a városi tűzoltók fékezték meg a lángokat. 

Nagy Csaba arról is beszélt, hogy a motortérben az üzemanyag-ellátó rendszer hibájából keletkező tűz esetén hirtelen erős üzemanyagszag, majd a motortérből kiáramló füst a jellemző. 

– Az első teendők ez esetben is az azonnali megállás, a motor leállítása, a gyújtás levétele. A keletkező tűz oxigénellátása a lecsukott motorháztető esetén a tető alatt megszoruló füst és egyéb égéstermékek miatt nem tökéletes, ezáltal a lánggal égés intenzitása kisebb. Abban a pillanatban, ahogy felnyitjuk a tetőt, friss levegőt engedünk a tűzre, és a lángok felcsapnak. A motortérben keletkező tűz esetén csak akkor nyissuk fel a motorháztetőt, ha a kezünkben van egy kibiztosított, beüzemelt tűzoltó készülék, de ebben az esetben is csak annyira, hogy az oltóanyag biztosan bejusson. Arra vigyázzunk, hogy a felforrósodott karosszériaelemek és a kiáramló égéstermékek égési sérüléseket okozhatnak. Tűzoltáskor a tűzoltó készüléket szakaszosan üzemeltessük – emelte ki Nagy Csaba.

Megelőzés

A szóvivő részletezte a gépjárműtűz megelőzésének szabályait is. Mint mondta, rendszeresen ellenőriztessük a gépkocsit szervizben, szakemberek segítségével. Ellenőrizzük, hogy nincs-e valamilyen eltört, hibás alkatrész, vagy furcsán lógó elektromos vezeték. Figyeljük, hogy nem szivárog-e bármilyen folyadék a motortérben. Ennek nyomai lehetnek a parkoló jármű alatt, vagy akár a motortérben szétfröcskölődve. Ha olajat töltünk a járműbe, mindig használjunk tölcsért, hogy a folyadék ne folyhasson a motortérben szét. Ellenőrizzük, hogy tankolás után a tanksapkát megfelelően rögzítettük-e. Ne halmozzunk fel túl sok szemetet az utastérben. Rendszeresen takarítsuk autónkat. Ne dobáljuk a cigarettacsikket össze-vissza. Vezetés közben figyeljük a gépkocsink hangjának változását, vagy a kipufogócsövön távozó füstöt. 

Nagy Csaba felhívta arra is a figyelmet, hogy a személygépkocsiban kisebb tűzoltó készüléket rendszeresíthetünk, de az ilyen kisméretű palackok csak a kezdődő tüzek elfojtására alkalmasak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában