Erdőtűz

2022.07.03. 10:16

Felbecsülhetetlen a kár: védett növények és ritka állatok is odavesztek a bükki tűzben

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság előzetes tájékoztatást adott arról, hogy mekkora pusztítást végzett a Bükkben tomboló pénteki tűzeset.

HEOL

Hamu maradt csak az erdő egy részból

Forrás: Miskolci HTP

Mintegy 100 hektárnyi területen égett a facsemetés Miskolc külterületén július első napján. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) szakemberei az oltás idején és a tűz eloltása után is a helyszínen voltak.

A tűzhöz a miskolci, a diósgyőri, a tiszaújvárosi, a kazincbarcikai, a szerencsi, az ózdi és az encsi hivatásos, valamint a mezőcsáti és a bükkszentkereszti önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltották el a lángokat.

– Az érintett helyszín a Natura 2000 hálózat része is egyben, a Bükk-fennsík és a Lök-völgy (HUBN20001) kiemelt jelentőségű természet-megőrzési terület, a Bükk hegység és peremterületei (HUBN10003) különleges madárvédelmi terület részét képezi – olvasható a BNPI honlapján.

A BNPI beszámolója szerint, a tűznek áldozatul estek egykor ültetett, tájidegen fenyvesek néhány éve őshonos bükkel felújított területei, de fenyvesek, valamint a töbrök rétjeinek egy része is. A természeti kár várhatóan jelentős, többek között a fokozottan védett tűzliliom (Lilium bulbiferum), a hazánkban csak itt előforduló, posztglaciális reliktum északi sárkányfű (Dracocephalum ruyschiana) és a védett pávafarkú salamonpecsét (Polygonatum verticillatum) állományai érintettek.

 

– A területen előfordulnak a ritka bükki szerecsenboglárka (Aricia artaxerxes) és a szürkés hangyaboglárka (Maculinea alcon) állományai. Mindkét faj most repül, most van a szaporodási időszakuk, már petéik is vannak. A peték biztosan elpusztultak a tűzben, a lepkék nem feltétlenül. Amely nappali lepkét besötétedés után érte el a tűz, azok is nagy valószínűség szerint elpusztultak, mert a sötétben nem tudtak tájékozódni és nem tudtak hatékonyan elmenekülni.

Az éjjeli lepkék számára a tűz fénye valamennyire vonzó hatású, így lehet, hogy sok egyed épp a tűz felé repült és elpusztult.

A tűzzel részben érintett a védett szép hegyisáska (Arcyptera fusca) állománya is. A gyepekben élő egyenesszárnyúak (sáskák, szöcskék) is csak bizonyos távolságon belül képesek elmenekülni a tűz elől, de élőhelyeik elvesztése a túlélők szaporodási esélyeit is minimalizálja. A röpképtelen fajok (például pókok) menekülésére csak nagyon kis távolságon belül lehet eredményes – fogalmaztak.

Hozzátették, mivel a szárazság miatt a tűz gyakorlatilag a csupasz talajfelszínig mindent leégetett, így a talajfelszín közelében sem volt sok esély a túlélésre. A terület gerinctelen állatvilágának regenerációja az elkövetkező években jórészt a szomszédos területekről való betelepüléssel lehetséges.

Mint írták, a természeti károk felmérése folyamatosan zajlik, részletesebb információkkal ezek befejezése után tudnak szolgálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában