Vádirat

2022.07.18. 11:18

Filccel kozmetikázta az erdőtelki vádlott a házilag gyártott rendszámtáblát

Ha valaki manipulál egyedi azonosító jellel, az biztosan számíthat arra, hogy büntetőeljárás indult ellene.

Sz. Z.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Bűncselekményt követ el az, aki az egyedi azonosító jelekkel manipulál – tudatta portálunkkal a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője. Dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész hozzáfűzte, a Büntető Törvénykönyv 347. szakasza értelmében az valósítja meg az egyedi azonosítójellel visszaélés bűntényét, aki egyedi azonosító jelet eltávolít vagy meghamisít, továbbá olyan dolgot szerez meg, használ fel, vagy olyan dologról rendelkezik, amelynek egyedi azonosító jele hamis, hamisított, netán valaminek az egyedi azonosító jelét eltávolította. Ez bűntett, ami miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a tettes.

A sajtószóvivő közölte, az imént említettek alapján emelt vádat az Egri Járási Ügyészség nemrég két állampolgárral szemben. A vádirat szerint az erdőtelki nő két éve nyáron eladta a tulajdonában lévő, elől jól felismerhetően hamis, házilag gyártott, fehér műanyagból készült és fekete szigetelő szalaggal kialakított betűkből és számokból álló, utóbb filccel kozmetikázott „rendszámtáblával” ellátott személygépkocsiját. Azt a pétervásárai másodrendű terhelt vette meg, a 37 éves férfi a kocsival azután rendszeresen közlekedett mindaddig, amíg egy igazoltatás során a rendőrök Recsken le nem vették járművéről a hamisított táblát.
– Az egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettével vádolt elkövetők ellen az ügyészség pénzbüntetést, illetve elzárás szankciót indítványozott a hamis rendszám elkobzása mellett – ismertette a szakember.

A Hevesi Járási Ügyészség egyedi azonosító jellel visszaélés vétsége mellett ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségével is vádol egy más ügyben letartóztatásban lévő 25 éves férfit.

Az illető  tavaly ősszel megvásárolt egy német rendszámú személygépkocsit, amiről leszerelte annak egyedi azonosító jeleit, majd a rendszámától megfosztott járművel múlt év október 31-én délelőtt ittasan autókázott Erk és Zaránk között a 3205-ös úton. Egy kézifékes forduló bemutatása közben elveszítette uralmát a jármű felett, s az árokba sodródva végül a tetejére borulva állt meg.
– A vádhatóság a büntetett előéletű, a gépkocsiját totálkárosra törő, jogosítvánnyal sem rendelkező elkövetővel szemben két és fél év végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására, továbbá a közügyek gyakorlásától és a közúti járművezetéstől történő határozott idejű eltiltásra tett indítványt a vádiratában – tudatta dr. Konkoly Thege László.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában