Vádemelés

2022.07.07. 08:27

Néhány perc alatt több balesetet is okozott Gyöngyösön az ittas vádlott, busszal is ütközött

Heten sérültek meg a férfi hibájából, volt aki súlyosan.

HEOL

Busszal is ütközött

Forrás: Egri Járási Ügyészség

Az Egri Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt emelt vádat az ellen a 24 éves férfi ellen, aki Gyöngyösön, egy téli reggelen rövid időn belül több balesetet is okozott – tájékoztatta portálunkat dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

Az ittas vádlott 2020. január 25-én a kora reggeli órákban gépkocsijával felvette kiskorú ismerősét, majd úti céljuk felé indultak, amikor a férfi egy frekventált kereszteződésben nem adott elsőbbséget a védett úton haladó autónak, így a járművek összeütköztek. A baleset után a vádlott és utasa kiszálltak az autóból, majd kérdés nélkül abba azonnal visszaültek és sietve távoztak a helyszínről. A balesetet a vétlen gépkocsi sofőrje könnyű sérülésekkel megúszta.

Néhány perccel később a vádlott a közlekedési szabályokat ismételten megszegve egy másik kereszteződésbe is úgy hajtott be, hogy ott nem tett eleget elsőbbségadási kötelezettségének, így járművével a menetrendszerint közlekedő autóbusznak ütközött. A személyautóval való többszörös kontaktus miatt az autóbusz az úttestről letért, ott szalagkorlátnak és villanyoszlopnak ütközött, melynek következtében visszasodródott az úttest baloldali forgalmi sávjába, ahol összeütközött a vele szemben közlekedő, az ügy másik - fiatalkorú – vádlottja által vezetett személygépjárműnek.

 

Az utóbbi balesetben összesen hét személy sérült meg, köztük súlyosan a felnőttkorú vádlott is. A legrosszabbul a vádlott kiskorú utasa járt, aki kétoldali alsó állcsonttötést, valamint az agy súlyos és diffúz sérülését, károsodását szenvedte el, nála teljes körű emlékezetkiesés alakult ki, mely maradandó fogyatékosságként értékelendő. A sérülések súlyosságában közrehatott, hogy a kiskorú utas nem használta a biztonsági övet.

A fiatalkorú vádlott - aki egy előtte által elkötött gépkocsit vezetett - ijedtében elszaladt a helyszínről, így az ott lévőknek nem nyújtott segítséget. Őt más eljárás keretében jármű önkényes elvételének bűntette miatt már jogerősen elítélték. A balesetek bekövetkezésének oka az volt, hogy a vádlott kiemelt, táblás elsőbbségi szabályokat szegett meg, amikor nem adott elsőbbséget a védett úton érkező járműveknek.

Az Egri Járási Ügyészség most benyújtott vádiratában mindkét vádlott vonatkozásában mértékes indítványt tett arra az esetre, ha az elkövetők a bíróság előkészítő ülésén beismerik a bűnösségüket és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról. A vádhatóság az első rendű vádlott vonatkozásában 4 év szabadságvesztés, 4 év közúti járművezetéstől eltiltás és 4 év közügyektől eltiltás kiszabását indítványozza, míg fiatalkorú társával szemben pénzbüntetés
és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában