Katasztrófavédelem

2022.07.25. 15:35

Lángolt a nádas a Tisza-tónál, Egerben egy hűtőgép gyulladt ki

A hétvégén 43 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves megyei műveletirányítási központjába. A 21 tűzesetet és 15 műszaki mentést összesen 42 hivatásos, 2 önkormányzati és egy önkéntes tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 7 téves jelzés is érkezett az ügyeletre.

Molnár Helga

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A hétvégén megyénk tűzoltói tizenkilenc alkalommal avatkoztak be szabadtéri tűzesteknél – tájékoztatott Nagy Csaba, megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Jellemzően kis területen terjedtek el a lángok a száraz aljnövényzetben és bokros területeken. A legnagyobb területet tíz hektáron érintett a tűz Poroszló határában, ahol nádas, fás terület és tarló égett. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hat gépjárművel, huszonkét tűzoltó megfeszített munkával oltotta el a lángokat. A szakemberek tűzeseti helyszíni szemlét folytattak le a helyszínen.

Szombat éjjel egy hűtőgép gyulladt meg Egerben, a Hibay Károly úton egy lakásban. A lakók az égést megszüntették, a város tűzoltói az izzó részeket eloltották, majd a készüléket a lakásból eltávolították. Az eset során senki nem sérült meg.

Vasárnap délelőtt, Kálban a Vasút utcában egy családi ház konyhájában keletkezett tűz. A füzesabonyi hivatásos tűzoltókat riasztották az esethez, a tűz a konyhaszekrényben tett kárt, senki nem sérült meg.

Megyénk hivatásos és önkéntes tűzoltói nyolc alkalommal távolítottak el veszélyesen megdőlt és kidőlt fákat, melyek a forgalmat akadályozták vagy az alattuk parkoló autókra dőltek. Négy közlekedési balesetnél áramtalanítottak járműveket a lánglovagok, szerencsére a roncsok közé beszorult ember nem volt, egyszer egy háztetőről lógó, a gyalogosforgalmat veszélyeztető cserepet szedtek le, illetve a mentőknek segítettek egy alkalommal egy házba bejutni, hogy el tudjanak látni egy idős embert.

Pénteken ismét a szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották az egri hivatásos tűzoltókat egy egri társasházhoz, a Mátyás király útra. Az egység méréseket végzett és kimutatta a mérgező gáz jelenlétét a lakásban. Két embert kivizsgálásra kórházba szállítottak.

Idén már 16 alkalommal mutatták ki a gyilkos gáz jelenlétét megyénk tűzoltói lakásokban, hárman szenvedtek valamilyen fokú mérgezést. Arra figyelmeztetnek, hogy a tragédiák megelőzhetők. Azok a berendezések, amelyek nyílt égésterűek, vagyis a szoba levegőjét használják az égéshez, szellőzőkön és az ajtók és ablakok légrésein keresztül juthatnak oxigénhez. 

A szellőzőket sose takarjuk le, a nagy melegben a kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiához is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt, készüléket használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni. A kéményseprők egész évben elérhetők, ajánlott ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék a lakosság számára ingyenes kéményellenőrzést. Ilyenkor gyorsabb az ügyintézés, a várakozási idő is rövidebb, a nyári szabadságok miatt pedig könnyebb megfelelő időpontot találni a kéményseprők fogadására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában