Tűzesetek

2022.07.04. 14:20

Rosszul eloltott cigaretta miatt gyulladt ki egy lakás Gyöngyösön

A hétvégén 20 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves megyei műveletirányítási központjába.

HEOL

Gyorsan terjednek a lángok az aljnövényzetben

Forrás: HMKI

Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte portálunkkal, hogy a 11 tűzesetet és 6 műszaki mentést összesen 19 hivatásos, 1 önkormányzati és 2 önkéntes tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 3 téves jelzés is érkezett az ügyeletre.

  • Szombat reggel kigyulladt egy transzformátor Egerben a Töviskes térnél. Az áramszolgáltató feszültségmentesítette a területet, az egri hivatásos tűzoltók biztosították a helyszínt. A tűzeset nem okozott áramkimaradást.
  • Délután a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók egy, a 25-ös főútra dőlt és forgalmat akadályozó fát távolítottak el, majd egy Mónosbél és Szarvaskő között baleset szenvedett autót áramtalanítottak. A balesetnek nem volt sérültje.
  • Vasárnap délelőtt kigyulladt egy kombájn a Heves megyei Átány határában. A hevesi hivatásos tűzoltók két tűzoltójárművel vonultak a helyszínre, a terményt leürítették a gép tárolójából, majd hőkamerával megkeresték a tűzfészket, és eloltották a lángokat. Senki nem sérült meg.
  • Vasárnap este a gyöngyösi hivatásos tűzoltók Gyöngyösön a Hertelendy Gábor utcába vonultak, ahol egy rosszul eloltott cigaretta miatt füst jött ki egy lakásból. A cigaretta miatt ruhanemű is parázslott, a tűzoltók átszellőztették a lakrészt.
  • Kora este Egerben a Koháry István utcában egy fa ága a járdára, autóra és egy ház falára szakadt, a város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel távolították el a gyalogosforgalmat akadályozó ágat.
  • Este a füzesabonyi hivatásos és önkéntes tűzoltók Füzesabony határában egy árokba hajtott autót áramtalanítottak.
  • A hétvégén megyénk tűzoltói Mátrafüreden, Átányban, Noszvajon, Zabarban, Parádon, illetve Kál és Boldog határában, oltottak kis területen égő száraz növényzet tüzét. Zabarban a kerti sütögetés közben a közeli gazos területre is átterjedtek a lángok, fél hektárnyi száraz bozótos égett le, ott a pétervásárai katasztrófavédelmi őrs tűzoltói avatkoztak be.

A katasztrófavédelem tanácsokkal is ellátta portálunkat

Grillszezon van, ilyenkor nyáridőben sokan szeretnek a kertjükben sütni-főzni. Ennek azonban megvannak a veszélyei. Nem mindegy, hogy hol és milyen eljárással főzőcskézünk. A nyári időjárás egyik pillanatról a másikra képes megváltozni. Egy hirtelen széllökés messzire röpítheti a parazsat, vagy a kerti asztalról ráfújhatja az éghető anyagot a tűzre. Ezért mindig legyen a közelben oltóanyag. Ha befejeztük a kerti sütést-főzést, alaposan el kell oltani a tüzet, hiszen még napokig képes parázslani. Ahogyan bográcsozásnál a tüzet, grillezésnél a parazsat se hagyjuk magára, a szúnyogok elűzésére használt fáklyákat és füstölőket is tilos felügyelet nélkül hagyni. Ezek szintén képesek tüzet okozni, ezért odafigyeléssel használjuk őket.

Ha tűzgyújtási tilalom van, semmiképp se gyújtsunk tüzet az erdőben, de ebben a szárazságban inkább sehol sem.
Ne locsoljunk benzint vagy más éghető folyadékot a tűzre, mert könnyen megsérülhetünk közben és büdös is!
Mindig legyen víz és kéziszerszám a közelben, készülve az esetleges bajra!
Társasház erkélyén lehet grillezni, de nem mindegy, hogy milyen módszerrel. Gázpalackról működő grillt, vagy zsámolyt társasház erkélyen tilos működtetni, ahogy a faszénnel, brikettel, parázsló fával működő eszköz sem használható biztonságosan. Ha az erkélyen grilleznénk, azt egy elektromos grillel tegyük. Mielőtt nekiállunk az erkélyen főzőcskézni, előtte olvassuk el a saját társasházunk házirendjét, nem tiltja-e az ilyen tevékenységet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában