Tüzek

2022.07.28. 16:48

Tízszer akkora terület vált a lángok martalékává megyénkben, mint tavaly

Idén az elmúlt éveknél korábban kezdődött Heves megyében is a szabadtéri tüzek időszaka, ez évben eddig összesen 902 szabadtéri tűznél avatkoztak be megyénk tűzoltói.

M. H.

Rengeteg munkájuk akadt a katasztrófavédelem munkatársainak

Forrás: HMKI

A lángok több mint 2021 hektárnyi területet érintettek, 1187 gépjármű vett részt a vegetációs tüzek oltásában. A tavalyi év ugyenezen időszakában 329 tűz keletkezett szabad területeken, több mint 212 hektáron égett száraz növényzet, bokros, nádas, fás terület és 375 tűzoltóautó kellett a beavatkozásokhoz - közölte honlapján a megyei katasztrófavédelem. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt év azonos időszakához képest háromszor több alkalommal kellett ilyen jellegű káreseményeknél beavatkozniuk megyénk hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóinak. A tüzek által érintett terület megyénkben eddig a tavalyihoz viszonyítva a tízszerese.

A statisztikai adatokból az is kiderült, hogy Heves megyében négyen sérültek meg idén az ilyen tűzeseteknél, amelyek kellő odafigyeléssel elkerülhetők lettek volna.

Minderről szerdán sajtótájékoztatót tartott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság székháznál dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Fülep Zoltán tű. ezredes, országos tűzoltósági főfelügyelő. A miniszterhelyettes felhívta a figyelmet a drámai országos statisztikai adatokra és arra, hogy a környezet megóvása nemcsak a hivatásos szervek feladata, hanem egyben minden állampolgáré is.

Mint a tájékoztatón Fülep Zoltán tű. ezredes, országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta, a szabadtéri tüzek oltása rendkívül idő-, létszám- és technikaigényes. Az idei kiemelkedő eseményszámok rendkívüli módon megterhelik a tűzoltói állományt és igénybe veszik az alkalmazott technikai felszereléseket, járműveket. Az ezredes ismertette, hogy idén a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatallal együttműködve már kétszer vezettek be országos tűzgyújtási tilalmat.

A miniszterhelyettes és a tűzoltósági főfelügyelő a tények ismertetése után egyaránt azt hangsúlyozta, hogy az aszály különösen tűzveszélyes időszakában közös felelősség a természeti és épített környezet megóvása, aki viszont hanyagságból vagy szándékosan kárt okoz, az óriási értékek pusztításáért felelős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában