Büntetőeljárás

2022.08.17. 08:49

Agresszívvé vált nevelt lányaival a füzesabonyi nevelőapa, rángatta őket, a hajukat cibálta

Kiskorú veszélyeztetése és kapcsolati erőszak bűntette miatt emelt vádat a Füzesabonyi Járási Ügyészség a nevelőapa ellen.

Sz. Z.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A vádhatóság vádiratban megfogalmazott álláspontja szerint a 46 éves füzesabonyi férfi a kezdeti családias együttélést követően rendszeresen bántalmazta a vele élő nevelt lányait. A büntetőeljárás jelenlegi szakaszáról szerdán a Heves Megyei Főügyészség tájékoztatta portálunkat.

A nyomozás során feltárt adatok arról tanúskodnak, hogy a vádlott 2015 januárjában kelt egybe az édesanyával, aki akkor egy hét-, illetve egy négyéves kislányt vitt a házasságba. A Füzesabonyban élő párnak nemsokára született egy közös fiúgyermeke is. A nevelőapa és a lányok között hosszú időn át jó volt a viszony. Az állandó munkahelyen dolgozó férfi nem kifogásolható módon nevelte a kicsiket.

Ám 2020 őszére megváltozott a helyzet. A terhelt az eljárás során azzal védekezett, hogy a nagyobbik, kamaszodó lány gyakran „hisztizett”, és általa kifogásolt módon beszélt vele. Ennek az lett a következménye, hogy egészen 2021 tavaszáig a terhelt heti rendszerességgel, több alkalommal rángatta a lányt a karjánál fogva, valamint nyitott tenyérrel ráütött mindkét testvér kezére, arcára, tomporára, illetve többször a hajukat is megcibálta. A bántalmazások a gyermekkorú sértettek testén gyakran bőrpírral járó sérüléseket hagytak.

A hatóságok meglátása szerint a lányok egészséges értelmi és érzelmi fejlődését a nevelőapjuk agresszív viselkedése nagymértékben veszélyeztette. Mindezek miatt a gyámhatóság közigazgatási eljárás keretében mindhárom kiskorú védelembe vételéről határozott, a bíróság pedig – egy korábbi peren kívüli procedúrában – megelőző távoltartást rendelt el. Utóbbi alapján a férfi köteles volt meghatározott ideig távoltartani magát mind a megfélemlített családtagjaitól, mind pedig a közös lakóhelyüktől.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség most, a rendőrségi nyomozás befejezését követően, a büntetőeljárásban kétrendbeli kiskorú veszélyeztetésének, valamint védekezésre képtelen személy sérelmére könnyű testi sértéssel elkövetett kapcsolati erőszak bűntettével vádolja a nevelőapát, aki gyanúsítottként beismerő vallomást tett és megbánó magatartást tanúsított. A vádhatóság a büntetőbírósághoz benyújtott vádiratában mindezekre figyelemmel próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés-büntetés kiszabására, továbbá határozott idejű, gyermekekkel kapcsolatos foglalkozásoktól és tevékenységektől történő eltiltásra tett indítványt vele szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában