Állatkínzás

2022.08.04. 09:59

Éhen pusztult a rábízott kutya, mert a dormándi férfi nem gondoskodott róluk

Állatkínzás bűntett elkövetésével vádol a Füzesabonyi Járási Ügyészség egy dormándi férfit.

Sz. Z.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A vádlottnak, egy 44 esztendős férfinak többrendbeli állatkízás bűntette miatt kell felelnie a hatóságok előtt – tájékoztatta csütörtökön a portálunkat a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész a vádiratot ismertetve közölte, a terhelt egy dormándi gazdálkodó ismerőse volt. Utóbbi a falu egyik külterületi ingatanán öt kutyát tartott, de a hideg évszakban nem járt ki rendszeresen a telephelyre. Megkereste 2020 telén a vádlottat azzal, hogy vállalja el az állatok gondozását. Azt kérte tőle, hogy rendszeresen etesse, illetve itassa a négylábúakat, ehhez pedig ő maga biztosította a tápot és az ivóvizet. Miután a felkért ember ebbe belement, még pénzt is kapott a kutyák tulajdonosától, részben megbízási díjként, részben pedig azért, hogy legyen miből a jószágoknak tápot vásárolnia, ha az időközben elfogyna.

A váddokumentumban foglaltak szerint a megállapodástól eltérően az etetéssel, itatással megbízott személy nem gondoskodott folyamatosan és megfelelően a kutyákról. Azokat messze nem a jó gazda gondosságával látta el. Ennek következtében az előző esztendő januárjának végére az öt eb egyike éhen pusztult, további három pedig lesoványodott, s az elvárt testtömegüknek legalább a felét-harmadát elveszítették.

A nyomozást és a vizsgálatot végzők a szakértőkkel együtt megállapították, hogy ez  a hosszú időn át tartó állapot a kutyáknak különös szenvedést okozott, figyelemmel arra is, hogy elkerített helyen voltak elzárva, ami miatt semmilyen más módon nem juthattak táplálékhoz. A vádlott a súlyos mulasztásáról és az ebek állapotáról nem tájékoztatta a megbízóját, annak ellenére sem, hogy a gondozásért felajánlott pénzt havonta átvette tőle.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség többrendbeli állatkínzás bűntettének elkövetésével vádolta meg a terheltet.

– A járási ügyészség a vádiratában végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés-büntetés kiszabására és pártfogó felügyelet elrendelése tett indítványt az elkövetővel szemben – tudatta dr. Konkoly Thege László.

A főügyészségi sajtószóvivő a közlésében arra is kitért, hogy a Büntető Törvénykönyv 244. szakaszának rendelkezése értelmében, aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, illetve gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A szankció jogerős bírósági ítélettel bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés is lehet, ha az állatkínzást – egyebek között – az állat különös szenvedését okozva követik el, illetve a deliktum több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában