Prevenció

2022.08.17. 16:27

Hétezer dollárt utalt az egri hölgy a sosem látott szerelmének; megelőzhető bűnügyek

Múlt héten Heves megyében bővelkedtek azok a bűncselekmények, amelyekhez a sértettek gyanútlan vagy felelőtlen viselkedése hozzájárult.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

 

Internetes vásárlás:

 

Három olyan eset is történt, hogy az interneten vásárolt termék nem érkezett meg a vevőhöz, és az előre elutalt pénzt sem látták újra – közölte portálunkkal Mezeiné Kovács Nikoletta megyei rendőrségi sajtóreferens.

Ezeket a csalásokat megelőzni csak úgy lehet teljes bizonyossággal, ha az eladó és a vevő valamilyen módon megteremtik a lehetőségét a megvásárolni kívánt dolog személyes szemrevételezésének, ellenőrzésének, és az áru vételárát csak az áru átvételekor adják át, vagy utalják el.

 

Bank nevében elkövetett csalások:

 

Két asszonyt pedig egy bank állítólagos alkalmazottja hívott fel. Egyik esetben gyanús utalásokra hivatkozva arra akarta rávenni a nőt, hogy telepítsen egy új biztonsági rendszert a telefonjára. Előtte azonban négy próbautalást is elvégeztetett vele, mellyel több, mint 4 millió forint kárt okozott.

Semmilyen programot ne telepítsünk, még a bank nevében telefonáló személy kérésére sem!

A másik esetnél sem fogott gyanút az a nő, aki megadta a bankkártya adatait, és a biztonsági kódot a hívó félnek, aki ezeket valamilyen vírusra hivatkozás miatt kérte. Ezzel majdnem másfél millió forintja veszett oda.

A bank soha nem kér telefonon az ügyfelektől bankkártya-adatokat, illetve az online bankoláshoz szükséges azonosító adatokat sem. Ha ilyen hívást kap, azonnal szakítsa meg a beszélgetést, és hívja fel bankja ügyfélszolgálatát, hogy rákérdezzen a vitatott tranzakcióra!

 

Érzelmi ráhatással történő csalások:

 

Egy romantikus csaló még júniusban vette fel a kapcsolatot egy egri lakossal. Elhitette a nővel, hogy közös életet fognak kezdeni, ha külföldről haza tud jutni, ehhez pedig pénzre van szüksége. Repülőjegyre és ügyvédre közel 7 ezer dollárt kért, az átutalások megtörténtek. Két hónappal később kiderült, hogy minden hazugság volt, ekkor tett feljelentést a sértett.

Legyen gyanús, ha egy társkeresős ismerkedés során a partnerrel nem lehet semmilyen személyes kontaktust teremteni és meggyőződni arról, ki is ő valójában.

Legyen gyanús, ha valaki egy rövid, felületes ismeretség kapcsán pénzt kér!

 

Óvatlanság:

 

Nem volt hiány olyan esetekből sem, hogy az ismeretlen tettes úgy követett el vagyon elleni bűncselekményeket, hogy felfigyelt egy nyitva hagyott ajtóra, ablakra, pulton felejtett telefonra, pénztárcára vagy táskára. Nem árt figyelni még horgászat közben sem, mivel egy férfi őrizetlenül hagyott pénztárcájából 150 ezer forintot loptak el.

Ügyeljenek arra, hogy az ablakok, ajtók ne maradjanak nyitva, ha nem tartózkodnak otthon! Érdemes azonban akkor is zárva tartani az ajtót, ha huzamosabb ideig például az udvaron töltik az időt.

Figyeljenek értékeikre, még rövid időre se tévesszék azokat szem elől!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a gépjárművek lezárása! Ellenkező esetben a benne hagyott értékeink gyorsan eltűnhetnek!

Gyöngyösön történt három olyan eset, hogy a gépkocsi tulajdonosok nyitva hagyták az autót, melyből telefont, személyes iratokat és különböző összegű (520.000 forint, 160.000 forint) készpénzt lopott el az elkövető.

Ne feledjék, hogy felelős magatartással a legtöbb bűncselekmény megelőzhető! Ha mégis bűncselekmény áldozatává válna, kérjük, értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!