Jubileum

2022.08.27. 17:05

Hétpróbás tűzoltók lepték el Abasárt, ünnepeltek az önkéntesek + fotók

A száznegyven éves helyi önkéntes tűzoltók látványos fesztivállal ünnepelték a jeles évfordulót.

Sz. Sz. I.

Nagy volt az érdeklődés a tűzoltók munkája iránt

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az Abasári Önkéntes Tűzoltó Egyesület az 1882-es megalapítása óta, a két világháborús időszak kivételével, folyamatosan és aktívan működik és fejlődik. Szombaton gazdag programmal várták az érdeklődőket.

A fesztiválra látogatókkal Füzy Andrea, a Heves Megyei Tűzoltó Szövetség, valamint az Abasári Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke ismertette a helyi önkéntesek eddigi közel másfél évszázados történetét. Báryné dr. Gál Edit, a gyöngyösi Mátra Múzeum igazgatója, helytörténész az abasári Hanák Kolos koráról beszélt, Dávid József nyugalmazott tűzoltóparancsnok pedig a Gyöngyös a tüzek városa címmel tartott előadást. A résztvevők sok érdekességet megtudhattak a szlovákiai Dereskről, illetve az erdélyi Kászonaltízről érkezett önkéntes tűzoltók mindennapjairól is.

A nap során a kocsifecskendővel végrehajtott oltási, illetve szerelési bemutatót izgalmas vetélkedő, a tűzoltó hétpróba követte. A gyerekeknek tűzoltó járműveken élményautózásra van lehetőségük, a rajzaikból Tűzoltók gyerekszemmel címmel kiállítás is nyílt. A fesztivál leglátványos elemei közé tartozik a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesülete bemutatója, valamint a Hope Alapítvány mentőkutyás gyakorlata, továbbá a tűzoltó gépjárművek felvonulása. Az eseményen több megyénkbeli önkéntes szervezet bemutatkozik a nagyközönségnek, jelen van az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport, a Gyöngyöshalász Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Füzesabonyi Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület is. 

A kísérőprogramokként fellép a BellyDance Artistic hastánccsoport, valamint Old Trappers zenekar. Este tűzzsonglőr bemutatóval, majd utcabállal zárul a nap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában