Kényszerintézkedés

2022.08.04. 11:35

Letartóztatták a Heves megyében elfogott moldáv embercsempészt

A furgonban, amiben 15 embert szállított, egy 11 éves gyermek is volt.

HEOL

A fotó a rendőrségi helyszíni szemlén készült és azon a bűncselekmény elkövetéséhez használt jármű belseje látható

Forrás: police.hu

Ügyészi indítványra letartóztatták a moldáv embercsempészt, közölte csütörtökön délelőtt a portálunkkal dr. Konkoly Thege László, a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Mint arról a napokban írtunk, az intézkedő rendőrök augusztus 2-án hajnalban Erdőkövesden megállítottak egy cseh honosságú furgont, amelynek a rakterében 14 felnőtt férfit és egy 11 éves gyermeket találtak összezsúfolva. A rosszullét határán álló személyek – akik korábban feltehetően illegálisan lépték át a magyar határt – szír állampolgároknak mondták magukat.

A rendőrök a járművet vezető moldáviai állampolgárt őrizetbe vették, és ellene büntetőeljárást indítottak csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettének gyanúja miatt. A gyanúsítottként kihallgatott sofőr a rendőrségen beismerő vallomást tett.

Az ügyészség az eljárásnak ebben a szakaszában indítványozta a magyarországi lakhellyel nem rendelkező férfi letartóztatását, mivel esetében részben a szökésétől, részben attól lehet tartani, hogy szabadlábra kerülése esetén újabb, hasonló bűncselekményeket követne el.

A nyomozási bíró egyetértett az ügyészség indítványával és a délelőtti órákban tartott távmeghallgatáson elrendelte a gyanúsított letartóztatását. Az erről hozott végzés jogerős – közölte dr. Konkoly Thege László.

Az embercsempészés bűntettéért alapesetben a Büntető Törvénykönyv 353. szakasza szerint egytől öt évig tartó szabadságvesztés-büntetés szabható ki. Ebben a minősített esetben a szankció öttől tíz évig is terjedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában