Jogerős ítélet

2022.09.29. 10:45

Bíróságon felelt a tettéért az Erdőkövesd mellett elfogott, embercsempészéssel vádolt férfi

Az Egri Járási Ügyészség csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt, gyorsított eljárásban, bíróság elé állította azt a férfit, aki közreműködött több illegális bevándorló külföldre szállításában.

HEOL

A fotó a rendőrségi helyszíni szemlén készült és azon a bűncselekmény elkövetéséhez használt jármű belseje látható

Forrás: police.hu

A vád szerint a gyanúsított moldáv állampolgár 2022 júliusát megelőzően a nyomozás során ismeretlenül maradt személyekkel vett fel kapcsolatot egy internetes oldalon azért, hogy jól jövedelmező, sofőri munkát vállaljon. A férfi július 30-án – telefonon kapott utasítás szerint – Csehországba utazott, ahol az embercsempészéssel foglalkozó bűnszervezet részéről vele kapcsolatot tartó személy segítségével bérbe vett egy tehergépkocsit és kapott egy mobiltelefont, hogy a számára utasítást adó személyekkel azon tartson kapcsolatot. Mindezt dr. Gubala Ádám Miklós, a Heves Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivő ügyésze közölte portálunkkal.

Az ügyész hozzátette, a férfi tisztában volt azzal, hogy Magyarország területén illegálisan tartózkodó személyeket az ország délkeleti határvidékéről Ausztriába, illetve Lengyelországba kell szállítania, segítséget nyújtva ezzel az államhatár tiltott átlépéséhez.

A férfi július 30-án Tompa közelében felvett a járművébe 26 illegálisan az országban tartózkodó személyt, akiket közvetlenül az osztrák határ mellett szállított ki a bérelt tehergépkocsijából. Ezek után a vádlott pontosan meg nem határozható helyen és időpontban a járműve rakterébe felvett 16, magukat szír állampolgárnak valló személyt, és velük a szlovák határ felé indult. A Pétervásárai Rendőrőrs állományába tartozó rendőrök azonban augusztus 2-án a kora reggeli órákban Erdőkövesden a sofőrt tetten érték és feltartóztatták. A szállított személyek a földön ülve, összezsúfolódva utaztak az ablak nélküli, levegőtlen, sötét raktérben.

Az Egri Járásbíróság – az ügyészi  indítvánnyal egyezően – minősített embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, akit 4 év szabadságvesztésre ítélt, 8 évre kiutasított Magyarország területéről, valamint vele szemben vagyonelkobzást rendelt el. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában