Emberölés

2022.09.10. 07:00

Bőrszín volt a sértettek „bűne” Tarnabodon

A Nemzetbiztonsági Hivatal ügyvédei döntöttek arról, hogy nem kérik a bíróságtól a szélsőjobboldali, cigánygyűlölő Kiss István éppen zajló titkos megfigyelésének a meghosszabbítását. Annak ellenére történt ez, hogy lehallgatott telefonbeszélgetés volt, amiben Kiss és bűntársai arról beszéltek, fegyvereket akarnak szerezni - írta a Magyar Nemzet.

Sz.Z.

Ismét felvetődött két érintett titkosszolgálat – az egykori Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) – munkatársainak, vezetőinek a felelőssége a 2008–2009-es romagyilkosságok miatt, miután a Magyar Nemzetben megjelent interjúban beismerte a sorozatgyilkosságot Kiss Árpád, akit a halálbrigád vezetőjének tartanak. Ő továbbra sem érti, hogy öccse, István megfigyelését miért szüntette meg az NBH, miért nem avatkoztak közbe a fegyverek beszerzésében és ezzel miért nem szakították félbe az akciót még a gyilkosságok előtt, írja az országos napilap.

Portálunk a kezdetektől nyomon követte a romagyilkosságok ügyét. Majdnem másfél ­évtizede, 2008 júliusában kezdődött hazánkban a romák ­elleni gyilkosságok néven elhíresült bűnténysorozat. Abban az évben szeptember 29-én megyénkben Tarnabodon hajnalban lövéseket adtak le és Molotov-koktélokat hajítottak négy családi házra. A Kúria az ügyben hat esztendeje hirdette ki a jogerős ítéletet a hosszadalmas eljárás lezárásaként. Tarnabodon három ártatlan embert gyanúsítottak meg, s tartóztatott le a bíróság. Ők részben sikeresen pereltek kártérítésért.

A romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat negyedrendű elítéltjének nem régi szabadulása irányította ismét a közfigyelmet az annak idején nagy felháborodást kiváltott bűncselekmény-sorozatra. Az utolsó két deliktumban sofőrként közreműködő Csontos István bűnszervezetben elkövetett emberölés bűnsegédjeként 13 évet töltött fegyházban. 

Az elítéltek nem bocsáthatók szabadlábra 

Első fokon 2013 augusztusában hozott a cigányok ellen elkövetett, hat halálos áldozattal járó gyilkosságsorozat ügyében ítéletet a Budapest Környéki Törvényszék. Kiss Árpád első-, Kiss István másod- és Pető Zsolt harmadrendű vádlottat bűnösnek mondta ki emberölésben, továbbá rablásban s lőfegyverrel való visszaélésben. A bűneiket bűnszervezetben követték el, ezért sújtotta a bíróság mindhármukat életfogytig tartó fegyházbüntetéssel, azzal, hogy nem bocsáthatók feltételesen szabadságra. Tíz évre eltiltották őket a közügyek gyakorlásától. A negyedrendű terhelt, Csontos István 13 év fegyházbüntetést kapott. Az elítélteknek meg kell fizetniük 107 millió forint perköltséget. 

A bíró a rasszista indítékot hangsúlyozta 

A tanácsvezető bíró szóbeli indokolásában kimondta: rasszista indítéka volt a deliktumoknak. Hangsúlyozta, erkölcsileg elvetendő, egyetlen országban sem megengedhető, hogy valakik egy etnikum megrendszabályozása, megfélemlítése céljából szövetkezzenek bűntények elkövetésére. A rasszista indíték nemcsak a tanúk vallomásaiból nyilvánvaló, de maguk a vádlottak sem tagadták. Emiatt az emberölések egyik minősítése az aljas indok, emellett a bíróság még több emberen, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, részben 14. életévét be nem töltött személyek sérelmére elkövetettnek is minősítette az élet elleni cselekményeket. 

– A gyilkosság az egyik legelvetemültebb bűntény, hatan meghaltak, ketten maradandó sérüléseket szereztek, sok megtámadott pszichésen is sérült, a tettek a köznyugalmat is megzavarták. Így nem is kellett súlyozni, hogy a lehető legsúlyosabb büntetést rója ki a bíróság az első három vádlottra – közölte a bíró, aki kiemelte, a döntésnél szerepet játszott az is, hogy a jövőben senkinek ne jusson eszébe ilyet tenni. 

A térképen a romákkal szembeni támadások helyszínei, időpontjai szerepelnek
Forrás: magyarnemzet.hu

Az ügyész tudomásul vette az első három vádlott büntetését, a negyedik esetében súlyosítást kért. A három életfogytiglanra ítélt vádlott a gyilkosságokat nem ismerte be. Védekezésül előadták, hogy a rendőrség több hibát is elkövetett a nyomozás során, például szabálytalanul vettek fel adatokat. Kritizálták a negyedrendű társukat, akinek a vallomása a vád legfőbb fegyvere. A védőik azt mondták, Csontos nem szavahihető, csak magát akarja védeni. Minden ellen fellebbeztek, azon kívül, amit már korábban is elismertek. Csontos a felmentését kérte Tiszalök esetében. 

A tárgyalás után egy ügyvéd közölte a sajtóval, hogy több áldozat kártérítési pert indít, a magyar állammal szemben is. 
A romák elleni gyilkosságok ügyében harmadfokon született meg a jogerős határozat 2016-ban. A Kúria helybenhagyta a másodfokú bíróságnak az első-, másod- és harmadrendű vádlottra kiszabott tényleges életfogytiglani ítéletét. 

Ártatlanul gyanúsított tarnabodi fiatalok 

Amint arról akkor lapunk beszámolt, 2008. szeptember 29-én Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője tudatta, hogy aznap hajnalban Tarnabodon, a Tarna utcában ismeretlen személyek négy családi házat támadtak meg. Az épületekre több lövést leadtak, Molotov-koktélokat dobtak. Nem sebesült meg senki, de egy épületben tűz ütött ki. 

A rendőrség kommandós akció során elfogta Németh Renátó, Szabó Adorján és Pusoma János helyi polgárokat. Ellenük több emberen elkövetett emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást. A bíróság mindhármukat előzetes letartóztatásba helyezte, amit többször is meghosszabbítottak. Majdnem egy évvel később, 2009 augusztusában lefülelték Debrecenben a cigányok elleni támadássorozat igazi gyanúsítottjait, a Pest Megyei Főügyészség pedig elrendelte a tarnabodi fiatalok szabadlábra helyezését. 

Ahogy akkor megírtuk, jogalap nélküli fogva tartás címén kérte a Magyar Államtól dr. Magyar Elemér egri ügyvéd az ártatlanul lecsukott tarnabodiak kártalanítását. A jogi képviselő a 2009 őszén keresetében arra kérte a Heves Megyei Bíróságot, hogy kártalanításra kötelezze a Magyar Állam nevében az ebben az ügyben eljáró szaktárcát. 

– Az első tárgyalási napon máris kiderült – közölte akkor érdeklődésünkre dr. Magyar Elemér –, hogy bár bebizonyosodott ügyfeleim ártatlansága, mégsem magától értetődő, hogy kártalanítsák őket a rács mögött jogszerűtlen procedúra miatt töltött hónapokért. Az ember ilyenkor azt kérdezi: vajon mikor jut el egy kultúr- vagy jogállamnak titulált ország odáig, hogy a brutális módon őrizetbe vett, ártatlanul majdnem 11 hónapon át rabságba kényszerített polgárainak fizessen az elszenvedett fizikai és lelki tortúráért, s hivatalosan elnézést kérjen a jogellenes eljárásért?! Életszerűtlen jogszabály miatt azoknak kell bizonyítaniuk a lelki sérüléseiket, akiket ártatlanul tartottak fogva – fűzte hozzá. 

Egyenkénti kártérítési igényt nyújtottak be 

Az ártatlanul letartóztatottak nevében az ügyvéd személyenként 6,6 millió forint nem vagyoni kártérítés és összesen 200 ezer forint ügyvédi munkadíj kifizetése iránt nyújtott be keresetet. 

Később a jogi képviselő azt is elmondta, hogy a Heves Megyei Bíróságon tartott tárgyaláson a bíró további bizonyításra szólította fel a felperes tarnabodiakat. Emellett, jogszabály alapján, pszichológus szakértőt rendelt ki a nem vagyoni kár megalapozására. A védő szerint sok empátia nem kell annak belátásához, hogy milyen érzés lehetett ártatlanul tizenegy hónapot ülniük a roma fiataloknak, amikor cigányok megtámadását rótták a terhükre, és életfogytiglani szabadságvesztés fenyegette őket. Jó-e vajon az a jogrend, amelyben még nekik kell igazolniuk a sérelmeiket?! 

A Heves Megyei Bíróság 2011 májusában összesen 6,5 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg a jogtalan előzetes letartóztatásban volt három tarnabodi fiatalnak. Két felperes két-kétmillió, a fogva tartásakor fiatalkorú harmadik pedig két és fél millió forintot kapott. 
A bíró a vagyoni kártérítés elutasítását azzal indokolta meg, hogy a törvény szerint ezek a költségek valójában a fogvatartottakat ért anyagi kárra vonatkozhatnak, ám a beadványokban szereplő tételek nem ilyenek voltak. Mint közölte, az egyetlen ilyen típusú kár a szociális segély elmaradása lehetett volna, amelyet az állam az alapvető megélhetésre ad. Ám ezek a feltételek a bodiak fogvatartása alatt is teljesültek. 

A romák elleni támadások 

A vádlottak 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. Kislétán és Tiszalökön egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg. Tatárszentgyörgyön 27 éves férfit és 5 éves kisfiát lőtték agyon, míg ők a felgyújtott házukból menekültek. Kislétán egy 13 éves lányát egyedül nevelő asszonyt végeztek ki éjjel, álmában. Kislánya testébe másfél száz sörétszem fúródott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában