Felhívás

2022.09.22. 11:30

Ketten is azért vesztették életüket tavaly Heves megyében, mert nem voltak bekötve

Az, hogy egy közlekedési baleset anyagi káros, illetve sérüléses lesz, több dolgon is múlhat.

HEOL

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság prevenciós, baleset-megelőzési oldalán olvasható közlés szerint az egyik ilyen lényeges pont a passzív biztonsági eszköz, biztonsági öv, gyermekülés használata, amely alapvetően meghatározhatja egy esetleges baleset kimenetelét.

Mint írják, hazánkban számos vizsgálat bizonyítja, hogy a passzív biztonsági eszközök használata még mindig nem éri el az Európai Unióban mért 90 százalékos átlagot. A rendőrségi közúti ellenőrzések tapasztalatai, továbbá a baleseti vizsgálatok is azt mutatják, hogy sajnos a gépjárművezetők és utasaik egy része tudatosan nem használja a járműbe szerelt biztonsági övet, sőt esetenként a gyermekek védelmét szolgáló biztonsági gyermekülést sem.

Heves megye közútjain az elmúlt évben 699-en szenvedtek valamilyen sérülést közúti közlekedési balesetben. Ezen belül 25-en vesztették életüket, 190-en szenvedtek súlyos, 484-en pedig könnyű sérülést. Az elemző-értékelő tevékenység során megállapítást nyert, hogy a balesetben megsérült 699 személyből 93 nem használta a biztonsági övet (ez az összes sérült 13,3 százaléka), azaz 93-an nem tettek meg semmit annak érdekében, hogy egy esetleges baleset során elkerüljék a sérüléseket. A 93 biztonsági övet nem használó közlekedő közül ketten elhunytak, 30-an súlyos, 61-en pedig könnyű sérülést szenvedtek.

A balesetek megelőzésének legfontosabb tényezője az emberi figyelem, a sebesség helyes megválasztása, a tolerancia és a veszélyhelyzetekben a helyes cselekvés. A járműben ülők védelmét elsődlegesen az aktív biztonsági eszközök határozzák meg, ilyen például a jól működő fék- vagy kormányberendezés.

A létező legtökéletesebb aktív technikával felszerelt jármű vezetése során is bekövetkezhet a baleset. Ekkor kerülnek előtérbe a már említett passzív biztonsági eszközök, amelyek szerepe a balesetek következményeinek befolyásolásában van, hiszen növelik a járművezető és az utasok túlélési esélyeit.

A balesetek döntő többsége lakott területen belül történik. Nem igaz, hogy kis sebességnél, városi forgalomban nem érdemes használni a biztonsági övet. Felmérések bizonyítják, hogy 1-40 kilométer/óra sebességnél a biztonsági öv nélkül utazók halálozási mutatója két és félszeresére nő a becsatolt övvel utazókhoz képest. Sokan úgy gondolják, hogy jól kitámasztott kézzel és lábbal is lehet úgy fékezni az ütközés pillanatában tehetetlen testet, ahogy az öv teszi. Ez egyértelműen tévhit. A felszabaduló hatalmas mozgási energiát végtagjaink nem képesek megfékezni. Ezzel szemben az öv az előre száguldó testet megfogja és visszakényszeríti az ülésbe. A kutatási eredmények tükrében a biztonsági öv használata esetén a személyi sérüléses balesetek számában és súlyossági fokában is jelentős javulás mutatható ki. Ez a megállapítás különösen igaz azokban a mai modern gépjárművekben, amelyek nagy részénél már alapfelszereltség a légzsák. Ez azonban csak akkor nyújt hatásos védelmet, ha a biztonsági övet bekapcsolják. Ellenkező esetben a kirobbanó légzsák komoly sérüléseket okoz a tehetetlenül becsapódó testen.

A jelenleg életben lévő jogszabályok a hátsó ülésen utazóknak is kötelezően előírják az öv használatát. Ennek az az oka, hogy a járműben hátul helyet foglalókra is ugyanolyan veszélyek leselkednek, mint az elöl ülőkre, sőt, esetleges előre repülésükkel veszélyeztetik az elöl utazókat is.

A rendőrség ezúton is kér minden közlekedőt, hogy gépjárművet vezetve vagy abban utazva lakott területen belül és kívül egyaránt használják a biztonsági övet, mert csak így van esélyük arra, hogy egy esetleges baleset során komolyabb sérülések nélkül szálljanak ki a járműből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!