Büntető eljárás

2022.10.14. 08:39

Feketén főzte a pálinkát a kápolnai férfi, többmilliós adócsalásért kell felelnie

Minősített költségvetési csalás bűntettével és jövedékkel visszaélés elősegítésének vétségével vádol egy 42 éves férfit az Egri Járási Ügyészség.

Sz. Z.

Illusztráció

Forrás: Zsedrovits Enikő/DH

A vádlott több éven át megszegte a pálinkafőzés szabályait, s magának és másoknak készített italt. A büntetőeljárás vádemelési szakaszáról a Heves Megyei Főügyészség tájékoztatta portálunkat pénteken.

A vádirat szerint a férfi kápolnai lakóhelyén engedély nélküli, jövedéki termék előállítására alkalmas desztilláló berendezést tartott, amely a hatóság nyilvántartásában nem szerepelt, azt ugyanis a terhelt nem jelentette be az illetékes szervnek. A feltárt adatok arról tanúskodnak, hogy a férfi a jövedéki adóról szóló törvény szerinti engedély nélkül az előbb említett desztilláló berendezésen több mint három éven át hetente, de legfeljebb kéthavi gyakorisággal összesen 1928,37 liter alkoholterméket – pálinkát – főzött és adott át ismeretlenül maradt bérfőzetők részére. A vádlott ugyanezen időszak alatt az ismeretlenül maradt bérfőzetők részére végzett illegális bérfőzés mellett összesen 1097 liter alkoholterméket – pálinkát – főzött saját maga részére, a bérfőzéssel együtt 3025,37 liter alkoholterméket állított elő.

A köznyelven zugpálinkafőzéssel foglalkozó polgárnál tartott hatósági ellenőrzés során kiderült, hogy e tevékenységéből származó, általa alszesznek nevezett alkoholterméket birtokolt. Ehhez azonban nem rendelkezett a szükséges igazolásokkal, engedélyekkel.

A vádhatóság megállapítása szerint a vádlottnak a jövedéki termék előállítása és tárolása miatt jövedékiadó-fizetési kötelezettsége keletkezett. Miután azt nem rótta le, a költségvetésnek ötmillió 105 ezer 891 forint vagyoni hátrányt okozott. A vizsgálat során arra is fény derült, hogy az ismeretlenül maradt főzetők részére a megrendelt szeszes italokat átadta, tőlük a főzésért előállított alkoholtermékek literje után ezer forintot kapott, így összességében egymillió 928 ezer 370 forint bevételt könyvelhetett el.

A büntetőeljárás mellett az illetékes hatóság jövedéki adó hatálya alá eső alkoholtermék jogtalan előállítása és birtoklása miatt több mint 5 millió forint jövedéki adó és 10 millió 211 ezer 782 forint jövedéki bírság megfizetésére kötelezte a vádlottat.

Az Egri Járási Ügyészség vádiratában felfüggesztett szabadságvesztés-büntetés kiszabását és közel 2 millió forint erejéig vagyonelkobzás alkalmazását indítványozta a férfival szemben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában