A szomszédban dolgoztak

2022.10.05. 07:00

Hatástalanították az Eger közelében dolgozó unokázós csalókat a rendőrök

Egy mezőkövesdi idős nő sajnos elhitte a vetítést, összekészítette pénzét és érétkeit, amit egy futár vitt külhonba.

HEOL

Fotó: Shutterstock

A police.hu-n közölt információk szerint  z időközben értesített rendőrök azonnal léptek így a kár megtérült.

Csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen elkövetőkkel szemben. A gyanúsítottak 2022. október 3-án a kora délutáni órákban felhívtak egy mezőkövesdi idős nőt, akit azzal a legendával rémísztettek meg, hogy fiát letartóztatták szabadulásához pénz kell, de sürgősen. A sértett több mint két millió forint értékben összekészített pénzt, és ékszereket. A dobozt a feltételezett elkövetők által megbízott futár vitte külhonba. Időközben a nő fia hazaérkezett, majd amikor értesült a történtekről értesítette a rendőrséget.

A nyomozók a gyors adatgyűjtés eredményeként beazonosították a futárt, aki visszaszolgáltatta az értékeket, így a kár megtérült.

Egy másik esetben szintén egy idős nőt találtak meg a csalók. Már az adatait diktálta a sértett, amikor hozzátartozója felfigyelt a különös hívásra, majd gyorsan kapcsolva helyretette a csalárd hívókat. A hatóság ez esetben csalás kísérlet gyanúja miatt indított eljárást, egyelőre szintén ismeretlen elkövetőkkel szemben. 

A rendőrségi tapasztalatok szerint az utóbbi időszakban több unokázós csaló is próbálkozott például Mezőkövesden vagy éppen Sátoraljaújhelyen. Ezen esetek során a csalók egyszer sem jártak sikerrel, mert a hívott fél minden esetben gyanút fogott, és megszüntette a hívást.  

 

A rendőrség szakembereinek ajánlásai hatástalaníthatják a csalókat, ezért is kérjük a hozzátartozókat, szomszédokat, ismerősöket, gondozókat, hogy beszélgessenek erről a témáról idősebb rokonaikkal.

 

  • Járjanak utána, hogy valóban baj van-e, tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját!

 

  • Tegyenek fel ellenőrző kérdéseket!

 

  • Ne hagyják, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni!

 

  • Hivatalos személy nem kér pénzt!

 

  • Ne adja meg személyes adatait ismeretleneknek!

 

Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában