Honvédség

2022.10.08. 11:46

Közelharc is várható: tartalékos honvédek mutatják meg harci eszközeiket, tudásukat Egerben

Városszerte találkozhatnak az érdeklődők a Tartalékos Honvédek Napja eseményeivel szombaton a megyeszékhelyen. A rendezvény hivatalos megnyitóját az egri várudvaron tartották, de előtte már zenés ébresztő és díszlövés is jelezte az Egerben élőknek, tartózkodóknak, hogy történik "valami katonai" esemény.

S. S.

Látványos bemutatót tartott a Honvédség a Tartalékos Honvédek Napján

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A program hivatalos megnyitójára az egri vár udvarán sorakoztak fel a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal területvédelmi ezred Heves megyei zászlóalja, a 60. Mike József Területvédelmi Zászlóalj tagjai. Ignácz Balázs, a Heves Megyei Kormányhivatal főispánja, a megyei védelmi bizottság elnöke beszédében úgy fogalmazott: kiemelten fontosnak tartja a Magyar Honvédség munkájának támogatását. 

Tartalékos Honvédek Napja
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Közös feladatunk az emberek biztonságérzetének fenntartása és folyamatos erősítése, hiszen az emberi alapjogok közül talán a legfontosabb a biztonság iránti igény. Ha biztonságunkat veszély fenyegeti, akkor az élet minden más területe ösztönösen háttérbe szorul. Magyarországnak ahhoz, hogy határait meg tudja védeni és garantálni tudja állampolgárainak biztonságát, szükség van egy erős hadseregre, amelynek részét képezik az önkéntes tartalékosok. Önök vállalták, hogy ha a szükség úgy hozza, részt vesznek a veszélyek elhárításában, szűkebb értelemben a lakóhelyükhöz kötődő területek, az ott élők biztonsága, tágabb értelemben az országhatáron belül élő minden magyar ember biztonsága garantálásában - mondta a főispán.  

Szavai szerint a tartalékos katonák felkészültségüket számos alkalommal bizonyították már, katasztrófavédelmi és határvédelmi feladatokban, gyakorlatokon. A pandémiás időszakban pedig az egészségügyi rendszer támogatásában is jelentős szerepük volt. A területi tartalékosok a helyi közösségek védelmi képességét növelik, segítik a járásokban működő védelmi bizottságok, így a járási hivatalvezetők és a kormányhivatal munkáját is. Büszkeség, hogy jelenleg Heves megyében 264 területi tartalékos szolgál. 

Tartalékos Honvédek Napja az egri várban
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A mai színes programok ráirányítják a figyelmet az önkéntes és hivatásos katonai szolgálatvállalásra egyaránt. Bízom benne, hogy ezáltal is tovább növekszik a Heves megyéből szolgálatra jelentkezők száma akár a tartalékos, akár a szerződéses formában. Nehéz időket élünk. Most különösen szükség van a hazaszeretetüket tetteikkel kimutató állampolgárokra és a biztonságunkat őrző, magasan képzett katonáinkra - hangsúlyozta Ignácz Balázs. 

Baráth István vezérőrnagy, a Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka arról beszélt, hogy a tartalékosok büszkén vállalják ezt az önként vállalt kötelezettséget, a haza szolgálatát.

– A tartalékosok szívvel, lélekkel, a szükséges kiképzések elvégzésével támogatják hazánkat, a honvédség munkáját, az aktív bajtársakat is - fogalmazott a vezérőrnagy.

A rendezvény közönség számára is érdekesebb részének egyébként a Szmrecsányi Lajos Érsekkert ad helyed szombaton délután 2 óráig. A legkülönfélébb korszerű katonai eszközök bemutatói mellett szolgálati kutyás bemutató, a Honvéd Huszár Díszalegység lovasbemutatója, katonai közelharc, fegyverzeti és ruházati bemutató várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában