Kékül

2022.10.15. 13:31

Megint szennyezi valaki az Eger-patakot

Újfent kék az Eger-patak, a Nagykőporos felől szivárog a folyadék Farkas Attila alpolgármester híradása szerint.

Forrás: Berán Dániel /Heves Megyei Hírlap

– Minden évben probléma, hogy egyes borászatok nem hajlandóak betartani az előírásokat és a csapadékcsatornába engedik a hordótisztítás melléktermékét. A hatósági vizsgálat a legtöbb esetben eredménytelen, ugyanis nagyon nehéz tetten érni az elkövetőket, mindenki hallgat. A mai esetben is bejelentettük a problémát a vízügyi hatóságnak, illetve a hivatal illetékes kollégái is vizsgálják az esetet. Eger ugyan a bor városa, de ennek nem kellene azt jelentenie, hogy egyes borászoknak mindent szabad – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Farkas Attila alpolgármester pénteken.

Kerestük a Heves Megyei Katasztrófavédelem szakértőit is, akiktől azt a tájékoztatást kaptuk szombat délelőtt, hogy  kint vannak a helyszínen, vizsgálódnak. Bővebb információt azonban csak későbbre ígértek. Amint ez megérkezik, természetesen közzétesszük. 

Legutóbb januárban írtunk hasonló esetről, akkor nem kék, hanem lila volt a városi patak. Akkor a helyszínre a katasztrófavédelmi mobil labor érkezett, akik mintát vettek a vízből. A szennyezés a Cifrakapu térnél történt patakszennyezést, melynek hatására a patak vize lilás, bíbor színbe fordult. Megállapították, hogy a patak vize se nem lúgos, se nem savas, ellenben szervesanyag tartalma jelentősen megemelkedett. A szennyezés  elég hosszú szakaszon mérhető volt, csak az Eger patak termálfürdőnél lévő szakaszánál hígult fel, ott már a mérések nem jelezték vissza az eltérő értéket. 

Fotós: Daniel Beran

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában