Állatkínzás

2022.10.31. 18:11

Törvények óvják hazánkban az állatainkat

Volt idő, amikor az állatok bármilyen jellegű bántalmazása, akár a megölésük is dolog elleni rongálásnak minősült. Szerencsére ez a téves elgondolás már a múlté.

Sz. Z.

A Nemzetközi Állatvédő Liga ugyanis 1989. október 21-én elfogadta az Állati jogok egyetemes nyilatkozatát. Ez a dokumentum nemcsak az állatkínzás tilalmával, hanem az állatokkal kapcsolatos pozitív bánásmódról, ezek között az állatjólét biztosításáról, az állati jogokról is szól. Tartalmazza egyebek között, hogy minden állat életét tisztelni kell; egyetlen állatot sem szabad rossz kezelésnek vagy kegyetlen beavatkozásnak alávetni; ha az állatot el kell pusztítani, annak gyorsan, fájdalom- és félelemmentesen kell megtörténnie; minden, szükségtelenül halált okozó beavatkozás életellenes bűncselekmény; arra kell törekedni, hogy az ember gyermekkorától kezdve tisztelje és megértse az állatokat. 

Magyarországon az Országgyűlés 1998-ban alkotta meg az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvényt azzal a fő céllal, hogy elősegítse az állatvilág egyedeinek védelmét, fokozza az emberek felelősségtudatát az állatokkal való kíméletes bánásmód érdekében, valamint meghatározza az állatok védelmének alapvető szabályait. Ezt 2011-ben módosította az országgyűlés, s 2001-ben megszületett a védett állatokról szóló törvény is, majd 2018-ban létrejött a Nemzeti Állatvédelmi Tanács. 
Az idei állatok világnapja alkalmából életbe lépett az a rendelkezés, hogy az állattartástól való eltiltás a Közigazgatási Szankciók Nyilvántartásába kerül. Ma már szigorúbban büntetik az állatkínzást, ivartalanítási programokat indítottak, s kóborállat-rendelettel szabályozzák az ebrendészeti telepek működését. 

Mindez arra utal, hogy kezdünk felnőni Mahatma Gandhi örök érvényű gondolatához: „Egy nemzet nagysága azzal mérhető, ahogyan az állataival bánik.”



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában