Mérges gáz

2022.10.04. 15:18

Ez már a negyedik mérgezés idén: ezúttal Gyöngyösön kellett gyors segítség

Egy ember rosszul lett, kórházba szállították megfigyelésre.

HEOL

A szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a város hivatásos tűzoltóit hétfőn Gyöngyösön, egy Hadnagy utcai lakáshoz. Az egység méréseket végzett a fali vízmelegítő készülék környezetében és kimutatta a mérgező gázt. Egy ember rosszul lett a lakásban, őt szén-monoxid-mérgezés gyanújával megfigyelésre kórházba szállították a mentők. A gázszolgáltató szakembere felhívta a lakó figyelmét, hogy a készüléket csak annak szakemberrel történő felülvizsgálatát követően lehet újra használni. Mindezt Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte portálunkkal.

Hozzátette, idén Heves megyében négyen szenvedtek valamilyen fokú szén-monoxid-mérgezést, megyénk tűzoltói mérésekkel 21 alkalommal erősítették meg, hogy a gyilkos gáz jelen volt a lakhely fürdőszobájában vagy a nappaliban. 18 helyszínen volt szén-monoxid-érzékelő telepítve, jelzésükkor figyelmeztették a lakókat, hogy a csendes gyilkos veszélyes koncentrációban jelen van lakhelyükön, ezzel baleseteket és lehetséges tragédiákat megelőzve. 

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz, amely a tökéletlen égés következtében jön létre, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő környezetében nincs elég levegő, vagy meghibásodik. A nyílt lánggal működő berendezéseket tanácsos évente egyszer szakemberrel megnézetni. Gondoskodni kell arról is, hogy környezetükben a levegő-utánpótlás biztosítva legyen. Nem elég néha ablakot nyitni, állandó, automatikus szellőzésre van szükség, ezért az új, jól szigetelő ablakokba is légbevezetőt kell szerelni. Mivel a szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, nélkülözhetetlen egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni ott, ahol nyílt lánggal működő eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában