Drónok mindenütt

2022.10.07. 17:30

Vigyázz, már derült égből jön a büntetés Heves megyében

Légi felderítésre indultunk a rendőrséggel. Erre részben azért van szükség mert hazánkban a biztonsági övet kevesen használják és még mindig inkább a telefonjukra figyelnek az út helyett. Volt olyan sofőr is, aki annyira bámulta a rendőrség drón pilótáját, hogy majdnem koccanást okozott.

Szabadi Martina Laura

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Péntek reggel Heves volt a célja a megyei rendőr-főkapitányság két drónpilótájának, Soltész Bálint és Erdődi Zoltán rendőr alezredeseknek. Mint mondták, a pilóta nélküli állami légi járműves, azaz egyszerűbben drónos ellenőrzést a közlekedési helyzet javítása és a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek visszaszorítása érdekében országosan rendelték el és nagyjából minden héten zajlik megyénkben is. A közlekedésrendészeti ellenőrzések kifejezetten az autóvezetők balesetet okozó magatartásának kiszűrését és dokumentálását célozza.

– Az ellenőrzés célja egyrészt az elsőbbség és irányváltoztatási szabályokat megszegő sofőrök, valamint a passzív biztonsági eszközöket nem használók, illetve a kézben tartott mobiltelefont használók kiszűrése a forgalomból. Ehhez az UAV pilóták az illetékes rendőrkapitányság két elfogó egységével működnek együtt. Magyarul a civil ruhás drónpilóták észlelik a szabálytalanságot, jelzik a messzebb várakozó közlekedésrendészetis kollégáknak, akik aztán megállítják a járművet és a megfelelő módon bírságolják a sofőrt vagy az utast – magyarázta.

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Elsőként a városba tartó forgalmat ellenőriztük, a Boconád felőli nagy egyenesben emelkedett a magasba a drón a lakott terület felett, a két rendőrautó kicsit odébb várakozott.  Egy szusszal húsz percet bír a gép, de megnyugtattak, van hozzá több pár csere akkumulátori, szóval elleszünk itt egy darabig. A harminc méter magasban lebegő kamera képén még számomra is viszonylag könnyedén kivehető volt, hogy be van-e kapcsolva a biztonsági öv, telefonál, eszik-iszik vagy éppen bámészkodik az autóvezető. Ötven méter magasságból tisztán felismerhetőek az arcok, de hetven méterről is látszanak a szabálytalanságok. Közben a sofőrnek esélye nincs észrevenni a cuccot, bár akad olyan szemfüles, aki kiszúrja és gyorsan bekapcsolja az övet. Lakott területen ezért a helyszínen tízezer forint jár, lakott területen kívül húszezer forintba fáj.

Nagyjából öt percet kellett várnunk, megvolt az első két szabálytalankodó, ki is vették őket az egyenruhások. Míg várakoztunk kérdezősködtem.

– A városi forgalomban sokan azt hiszik semmi szükség az övre, de egy ütközés óránként ötven kilométeres sebességnél olyan, mintha tíz-tizenkét méterről leugrana az illető Van, aki arra hivatkozik, hogy kitámasztja magát, de a saját testsúlya hét- nyolcszorosával repül előre az ember. Azt lehetetlen megtartani – világosított fel Erdődi Zoltán. Azt is megtudtam, tévhit, hogy ha a kezében kihangosítva telefonál a sofőr az nem büntethető, ugyanis a KRESZ a kézben tartott mobiltelefonról nyilatkozik.

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Közben rádión odaszólt a kettes igazoltató csapat, hogy az egyik autós meggondolta magát az ellenőrzés alatt, s közölte, mégsem ismeri el a szabálysértést, ezért feljelentést tesznek. Ennek nem sok értelme volt, hiszen felvételt is készített a drón, és közigazgatási eljárásban még a rendőrségre is járkálhat majd az illető.

Húsz perc után kellett egy akku csere, közben a szomszédos utcából kanyarodott ki egy sofőr, aki annyira vizslatta a felettébb gyanús társaságunkat, hogy majdnem koccant is egyet.

A csapat később a városból kifelé tartó forgalmat ellenőrizte a 31-es számú főútvonalon egy benzinkút közelében. Megtudtuk azt is, hogy a tapasztalatok szerint sokszor az utasok, illetve a nagyobb tehergépjárművek, esetleg buszok sofőrjei nem kötik be magukat, pedig abból ugyanúgy ki lehet repülni, mint egy kisautóból. Összesen kilencszer sikerült teljesen egyértelműen beazonosítani ott tartózkodásunk alatt szabálytalanságot, ebből hárman telefonáltak, hat autóban az övet nem használták.

A rendőrség pénteki akciójával számunkra is nyilvánvalóvá vált, hogy ha a saját vagy mások életét nem is félti a sofőr, vagy az utas, csak a büntetést szeretné elkerülni, akkor is érdemes bekapcsolni az övet és kihangosítva telefonálni, mert már nem csak a földről figyelnek, derült égből is jöhet a büntetés. A felvételeket egyébként később – persze az anonimitás megőrzésével – közlekedésbiztonsági oktatófelvételekhez is felhasználhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában