Bűncselekmény

2022.11.17. 10:12

Orvhalászokat fogtak Kiskörén, bíróság előtt felelnek tettükért

Orvhalászat vétségének elkövetésével vádol a Heves Járási Ügyészség két tiszaburai férfit, akik a kiskörei erőmű közelében tiltott helyen horgásztak.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Újabb orvhorgászokat értek tetten Kiskörén. Az ügyben a napokban emelt vádat a Hevesi Járási Ügyészség – közölte csütörtökön a portálunkkal a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész ismertette a vádiratot, amely szerint idén június 12-én  hajnalban a két tiszaburai férfi az egyikük autójával érkezett a Tisza folyó bal partjára, a kiskörei erőmű közelében található hallépcsőhöz. Ezt a részt  az illetékes kormányhivatal kíméleti területté nyilvánította, mint frekventált haltartózkodási helyet, egyben ott az év egészére megtiltotta a horgászati és halászati tevékenységet.

A két tilosban járó pecás azonban fittyet hányt a tilalomra, s a bőséges fogás reményében elővett a kocsiból három, szabályos szerelékkel ellátott horgászbotot, majd a kelő nap halvány sugarainál horgászni kezdett. Rövid időn belül fogtak is három tőpontyot és egy tükörpontyot, ám az utolsó hal kiemelése közben a horgászegyesület halőre tetten érte őket. Ezzel megmentette a még élő halakat, melyeket az intézkedése nyomán visszaengedtek a vízbe.

A szakember kifejtette, hogy a Büntető Törvénykönyv a halak értékétől függetlenül bűncselekménnyé nyilvánítja a vádlottak magatartását, amikor kimondja, hogy aki kíméleti területen halfogásra irányuló tevékenységet végez, az vétség miatt akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.
– A járási ügyészség ennek megfelelően orvhalászat vétségével vádolja a társtetteseket – tudatta dr. Konkoly Thege László. Hozzáfűzte, a vádhatóság a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terheltek egyikével szemben pénzbüntetést szabjon ki, míg a másikukat – pártfogó felügyeletének elrendelése mellett – kötelezze jóvátételi munkavégzésre.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában