Jubileum

2022.12.15. 12:42

A siroki lőszergyár tüzénél is irányított: elismerést vett át Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornok

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató 45 év szolgálati viszonyban töltött idő elismeréseként jubileumi jutalomban részesítette Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornokot, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját

HEOL

A dandártábornok 1984-ben fejezte be egyetemi tanulmányait a németországi Magdeburgban, ahol tűzvédelmi mérnökként végzett. 1986 óta hivatásosként szolgál, először a Heves Megyei Tűzoltóparancsnokság, majd a jogutód szervezet, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományában. 2002-től 2006-ig a megyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese volt, ezt követően pedig Eger város hivatásos tűzoltóságának parancsnoka, majd 2010. novemberében nevezték ki a Heves megyei katasztrófavédelem vezetőjévé. 2011-ig a Heves Megyei Tűzoltó Szövetségnek elnöki pozícióját is betöltötte, ugyanebben az évben Tűzoltósági Főtanácsosi miniszteri kitüntető címben részesült. 

Idén a köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére, több mint három évtizedes, kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréseként, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje katonai tagozat kitüntetést adományozta Csontos Ambrus számára - adta hírül a katasztrófavédelem

Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornokot, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját
Forrás: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kiemelték: az igazgató legemlékezetesebb káresetként a 2006-ban, a siroki lőszergyárban történt tüzet emelte ki, ahol az eset irányítójaként volt a helyszínen. A beavatkozók délutántól másnap reggelig oltották a lángokat, az égő raktár melletti csarnokba fészkelték be magukat. A szemközti épület falát meg kellett bontaniuk és onnan működtették a vízsugarakat, hogy védve legyenek a tűzből a feléjük is zúduló golyózáportól és a gránátok robbanásaitól. A tábornok a munkában eltöltött éveit szinte teljes egészében a tűzmegelőzésnek, a tűzoltóságnak és a katasztrófavédelemnek szentelte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában