Katasztrófavédelem

2022.12.01. 13:23

Füsttel teli pincében keresték a tűzoltók a rosszul lévő embert az egri gyakorlaton + fotók

Sötétben és füsttel telített helyiségekben tették próbára a tűzoltók pszichikai és fizikai felkészültségét. Idén az egri hivatásos tűzoltóságon tartották meg a háromnapos felkészítést - közölte portálunkkal Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

HEOL

Forrás: Egri KVK

A szerda este lezárult gyakorlatsorozaton öt önkéntes tűzoltó egyesület közel húsz tűzoltója és az egri lánglovagok mindhárom csoportjának szolgálatban lévő állománya vett részt. A hivatásos tűzoltók egy elméleti felkészítés keretében az önkéntesekkel újra átismételték a rendszeresített légzőkészülék helyes használatát, beleértve azt, hogyan csatlakoztatja a beavatkozó tűzoltó a mentendő személy mentőálarcát a saját sűrített levegős palackjára. Kiemelték, hogy ez a mentés egyik legfontosabb mozzanata, hiszen a bajbajutott a megtalálását követően már a füstben is levegőhöz jut, így a sérülés kockázata csökken.

A gyakorlati részben az egri tűzoltóság alatt található pince zegzugos járatait műfüsttel megtöltötték, ahová a tűzoltók teljes védőfelszerelésben mentek le, feladatuk volt egy rosszul lett ember megtalálása, illetve a tűzfészek felkutatása és a lángok eloltása. Kettesével hatoltak le a lépcsőkön a földszint alá, kötéllel biztosították magukat, azért, hogy ne tévedjenek el. Folyamatosan, rádión keresztül tájékoztatták a bejáratnál lévő társaikat a beavatkozás mozzanatairól. 

A kapcsolattartás biztosítja, hogy megfelelő létszámú tűzoltó tartózkodjon lent, ha pedig bármi baj történne, a fent lévő társaik azonnal segítségükre tudjanak sietni, közölték. Először a sérültet keresték meg a tűzoltók, az embert helyettesítő fabábut hordágyon hozták fel a felszínre, majd a tüzet vízsugárral fékezték meg, melyet a gyakorláskor villogó fénnyel szemléltettek. Ezen gyakorlatok kiváló alkalmat biztosítanak arra, hogy valós helyzetekre jellemző körülmények között ellenőrizve gyakorolják a sötétben és füsttel telített épületekben történő életmentést, tájékoztattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában